Erilaiset maksuttomat digipalvelut voivat toimia opetuksessa arvokkaana resurssina. Palveluita soveltamalla voi tuoda tervetullutta vaihtelua opetukseen, niitä voi käyttää tehokkaasti havainnollistamisen apuna ja palveluiden kautta voi aktivoida oppilaita oppimaan uusilla innostavilla tavoilla. Vapaasti saatavilla olevat fontit, kuvat, kartat, 3D-materiaali, podcastit ja videot löytävät käyttönsä hyvin monen aiheen ja aineen opettamisessa ja oppimisessa. Olemmekin koonneet tähän lukuun muutamia digipalveluita, jotka soveltuvat monipuoliseen käyttöön koulumaailmassa.
Fonttipalvelut
Tietotekniikan harjoitustöihin, esitelmiin ja erilaisiin diginä toteutettaviin tehtäviin saa näppärästi uusia ulottuvuuksia typografian keinoin.
Esimerkiksi FontSquirrel- ja Google Fonts -palveluista löytyy runsas valikoima maksuttomia fontteja, joilla järjestyy mukavaa lisämaustetta monenlaiseen työskentelyyn.
Huomioitavaa: Käyttäjillä ei ole välttämättä oikeuksia asentaa fontteja oppilaitosten koneille. Jotta voidaan varmistaa esimerkiksi kotikoneelle asennettujen fonttien toimiminen kotona tehdyssä esityksessä myös silloin, kun esitys avataan koulun koneella, tulee huolehtia fonttien upottamisesta jo kotikoneella esitystä tehtäessä.
Lisätietoa: Fonttien upottaminen Microsoftin ohjelmistoissa
Kuvapankit
Maksuttomista kuvapankeista löytyy runsas valikoima kuvamateriaalia lukemattomista aiheista erilaisten tehtävien tai havainnollista ja visuaalista materiaalia kaipaavien esitysten sisällöksi.
Kuvapankkikuvat auttavat myös tietotekniikan ja digitaitojen oppimisessa. Esimerkiksi kuvankäsittelyä harjoitellessa tai vektorigrafiikkaan tutustuessa monipuoliset kuvaresurssit innostavat kokeilevaan oppimiseen. Kuvapankkien maksuttomat kuvat toimivat erinomaisesti harjoitusmateriaalina ja inspiraation lähteenä.
SA-kuva-arkisto
Puolustusvoimien SA-kuva-arkisto sisältää mittavan määrän valokuvia, jotka avaavat näkymiä sota-ajan maailmaan. Arkistosta löytyy rintamakuvien ja sotilaiden elämästä kertovien kuvien ohella myös paljon siviilien arkea havainnollistavia otoksia, ja esimerkiksi kotipaikkakuntaan liittyviä kuvia voi etsiä näppärästi hakutoiminnolla. Voisiko kuva-arkisto esimerkiksi elävöittää historian opiskelua sinun koulussasi?
Huomioitavaa: osa kuvamateriaalista saattaa olla varsinkin nuorempia oppilaita järkyttävää.
WWF:n Luontolivet
WWF:n luontoliveistä tunnetuin lienee keväisin ja kesäisin toiminnassa oleva norppalive, joka on päätynyt toistuvasti jopa uutisaiheeksi. Norppien ohella livekameroista pääsee seuraamaan kuitenkin myös muita lajeja kaloista lintuihin eri vuodenaikoina. Esimerkiksi talvilintuliven välityksellä on helppo bongata hieno lajikirjo erilaisia lintulaudan ruokailijoita. Aina katsottavissa on myös eri lajeja seuraavista kameratallenteista koostettuja videoita.
WWF:n sivut. Ylälaidan navigaation kautta pääset katsomaan Luontoliveä.
Luontoliven tallenteet
Yle Areenan podcastit
Katsottavan sisällön ohella Yle Areenasta löytyy myös runsas määrä opettavaista kuunneltavaa. Podcasteissa erilaisiin tieteenaloihin liittyviä aiheita käsitellään usein mukaansatempaavan tarinallisesti, arkeen soveltaen tai ajatuksia herättävällä tavalla. Yleensä noin puoli tuntia kestävän podcastin voi tehtävöittää helposti yhdistämällä kuuntelemisen muutamaan pohdiskelua edellyttävään tehtävään.
Miten olisi vaikkapa nykyisen ekologisen kriisin ja siitä selviytymisen miettiminen dinosaurusten sukupuuttoa tarkastelemalla? Mitä jäämies Ötzi voisi opettaa muinaisesta Euroopasta? Tutkisitko mieluummin, miten elämä on sopeutunut syvänmeren olosuhteisiin vai tutustuisitko maailmankaikkeuden syntyyn ja ymmärrykseemme kaiken alkuhetkistä? Entä olisiko tarvetta tarkastella sitä, miksi puhumme suomea? Aineistoa eri aihepiireistä löytyy mahtava valikoima, ja jännittävän Podcastin kuunteleminen kutkuttaa uppoutumaan myös sellaisiin aiheisiin, joista oppilas ei olisi välttämättä heti uskonut innostuvansa!
NASA:n materiaali- ja tietopankki
NASA:n video-, kuva- ja ääniarkisto sisältää valtavan määrän avaruuteen, maantieteeseen ja luonnontieteisiin liittyvää vapaasti käytettävissä olevaa materiaalia.
Esimerkiksi aurinkokuntamme planeettoja voi tutkia yksityiskohtaisesti NASA:n 3D-mallien ja englanninkielisten tietopakettien kautta. Mallit kertovat niin Jupiterin revontulista kuin Marsin pinnalla tehdyistä tutkimuksista visuaalisen havainnollisella tavalla. Materiaaleista voi varmasti olla iloa vaikkapa projektorin kautta yhdessä tarkasteltuna tai erilaisissa tehtävissä sovellettuina!
Helsingin kaupungin 3D-malli
Mitä sinun opetusryhmäsi voisi oppia Helsingin kaupungin 3D-mallien kautta? Voisiko niiden avulla hahmottaa uudella tavalla kaupungin kehitystä, alueen maantiedettä vaiko kaupunkielämän ympäristövaikutuksia?
Google Earth
Google Earthin avulla voit tarkastella maailmaa hienojen 3D-mallien kautta. Palvelusta löytyy myös valmiita englanninkielisiä tietopaketteja eri aiheista, ja niiden avulla on helppo päästä tutkimusmatkalle vaikkapa maailman meriin, tutkia kaupungistumisen etenemistä tai tarkastella ilmastonmuutoksen vaikutuksia.
Google Earth sopii myös erinomaisesti erilaisten tehtävien ja esitysten tekemiseen. Karttoja voi tutkia ja niille voi tehdä merkintöjä. Esimerkiksi lähiluonnon seurantaan aktivoiva lajijahti-tehtävä on hauska toteuttaa Google Earthia käyttäen.
Google Maps
Lajijahti-tehtävän tai digikasvion bongaukset voi merkata kartalle myös ehkä kaikille tutumpaa Googlen karttapalvelua Google Mapsia käyttäen. Google Maps taipuu kattavuutensa, tarkkuutensa ja havainnollisen luonteensa perusteella myös moneen muuhun käyttöön. Voisiko esimerkiksi matematiikan mittayksiköt hahmottaa helpommin, kun ne mittaillaan kartalle paikallisten, tuttujen alueiden kohdalle?
Google My Maps
Google Mapsin yhteydessä toimiva Google My Maps mahdollistaa omien karttamerkintöjen tallentamisen ja jakamisen. Kartalle voi merkitä kohteita, piirtää kuvioita, mitata välimatkoja ja määrittää reittejä.