Luku 1.1 (Digiopas)

Digioppikirjan hyviä ominaisuuksia

Miksi digimateriaalit?

Digitaalisen oppimateriaalilla on monia etuja painettuun oppimateriaaliin verrattuna. 

Havainnollistavat multimediasisällöt

Digikirja tarjoaa opetuksen ja oppimisen tueksi monentyyppistä mediasisältöä, kuten videoita, animaatioita, kuvasarjoja, äänitiedostoja ja simulaatioita. Tutkimusten mukaan esimerkiksi animaatiot ja simulaatiot auttavat oppijoita ymmärtämään vaikeita tai vieraita asioita helpommin, kun ilmiön dynaamisesta luonteesta saa näköhavainnon. Videoilla taas tuetaan mm. turvallista työskentelyä (ks. Pernaa, 2016). Miten esimerkiksi sydämen ja verenkierron toimintaa pystyy opettamaan alakoululaiselle ymmärrettävästi ilman havainnollisia videoita?

Digioppimisen historiassa multimediasisällöt eivät ole mitenkään uusi juttu. E-kirjan etu on, että mediasisällöt ovat aina samassa paikassa opettajan ja oppijoiden käytettävissä. Näin opettajalta ei kulu arvokasta työaikaa videoiden ja simulaatioiden etsimiseen.

Toinen etu on, että e-Opin kaltainen digioppimateriaaleihin erikoistunut kustantaja ja e-oppikirjailijat pystyvät ottamaan laadukkaan multimediatuotannon hyvin huomioon oppimateriaalia laatiessaan. Lopputuloksena syntyy laadukasta digioppimateriaalia.

Ajantasaisuus

Digitaalinen oppimateriaali voidaan päivittää helposti uuden tiedon tai tutkimustulosten perusteella. Näin se pysyy ajantasaisena ja vastaa nykyaikaisen maailman tarpeita. 

Esimerkiksi toinen tämän oppaan tekijöistä, Simo Veistola, muistaa itse opettaneensa Euroopan maantiedon kirjalla, jossa opetettiin mm. DDR:n maantietoa vielä vuonna 2000, vaikka Saksat olivat yhdistyneet jo vuonna 1989.

Toinen tekijöistä, Johannes Pernaa, on koulutukseltaan kemian ja biologian aineenopettaja. Johanneksen mielestä e-Opin kemian oppikirjoihin on helppo päivittää esimerkiksi kemian työturvallisuuteen liittyviä asioita. Esimerkiksi kemikaalijätteiden käsittelyyn liittyviä yksityiskohtia on viime aikoina kehitetty valtavasti.

Aina saatavilla

Digitaalinen oppimateriaali on helposti saatavilla eri laitteilla, mikä mahdollistaa joustavan opiskelun missä ja milloin vain. Digikirja ei voi unohtua kotiin tai kouluun.

Kuuntelumahdollisuus

e-Opin materiaaleja voi kuunnella, mikä hyödyttää erityisesti auditiivisia oppijoita omaksumaan aihesisällöt, mutta tukee myös oppijoita tarjoamalla vaihtelua oppimistekniikoihin. Oppikirjaa voi kuunnella esimerkiksi koulumatkalla tai lenkillä.

Helpottavat opettajan työtä

Esimerkiksi automaattisesti tarkistuvat tehtävät vapauttavat opettajan aikaa tehtävien tarkistamisesta opetukselle ja ohjaamiselle. Samalla oppilas saa suoraan palautteen osaamisestaan ja voi seurata itse oppimistaan. Oppimisen seurannan avulla opettaja saa helposti tietoa, mitä asioita pitää vielä selventää ja mitkä asiat oppijat osaavat jo. 

Käytännöllinen hakutyökalu

Hakutyökalu auttaa opettajaa ja oppijaa löytämään lisää tietoa aihepiiristä esimerkiksi kokeeseen kerratessa. Samalla opettaja voi hyödyntää hakua myös suunnittelutyössä: jos haluaa hyödyntää materiaaleja jossakin monialaisessa kokonaisuudessa, löytää kirjastosta aihetta käsittelevät oppiaineet, luvut ja tehtävät helposti.

Esimerkkejä e-Opin digimateriaalien ominaisuuksista.
Digimateriaalin hyödyllisiä ominaisuuksia, kuvakaappaus Symbioosi ABI -kertauskirjasta.

Miten digimateriaalilla voi eriyttää?

Eriyttäminen alaspäin 

e-Opin kirjan käyttäjällä (opettaja ja oppilas) on käytössään koko e-Opin yli sadan kirjan kirjasto. Yläkoululainen voi siis opiskella alakoulun materiaalia oppimistaan tukeakseen, lukiolainen yläkoulun jne. (Edellyttää oppilaalle Opiq+ yläkoulu -lisenssin)

Eriyttäminen ylöspäin 

e-Opin kirjan käyttäjällä (opettaja ja oppilas) on käytössään koko e-Opin yli sadan kirjan kirjasto. Yläkoululainen voi siis opiskella lukion materiaalia, alakoululainen yläkoulun jne. (Edellyttää oppilaalle Opiq+ yläkoulu -lisenssin)

Eriyttäminen ylös- ja alaspäin on helppoa. e-Opin kirjojen opettajakäyttäjät löytävät hakutyökalulla materiaalia alakoulusta, yläkoulusta, lukiosta ja englannin kielellä, jota voivat hyödyntää opetuksessaan.

Myös Lisää aiheesta -toiminto näyttää kätevästi, missä muiden vuosiluokkien teoksissa ko. aihetta käsitellään. Sekä opettajalla että Opiq+ yläkoulu -lisenssin haltijalla on pääsy linkkejä pitkin muihin teoksiin.

Henkilökohtainen eriyttäminen

Opettaja voi antaa yksittäisiä tehtäviä esim. vain yhdelle oppijalle, jos hän tarvitsee enemmän harjoitusta tai helpompia/vaikeampia tehtäviä. Samoin oppijaa voidaan helposti ohjata etenemään kirjassa eri tahtia kuin muita, ja samalla opettaja pystyy seuraamaan edistymistä reaaliaikaisesti.

Täysin itsenäinen opiskelu

Oppija voi opiskella monia oppimateriaaleja täysin itsenäisesti. Esimerkiksi e-Opin Symbioosi ABI (lukion biologian kertauskirja) ja englannin kielioppi Grammar Capital toimivat loistavasti itsenäisessä opiskelussa. Oppija opiskelee teoriaa, hyödyntää multimediaa, kuuntelee tekstiä ja testaa osaamistaan tehtävillä. Hän voi tehtävistään saamallaan palautteella käydä läpi osaamistaan ja perehtyä asioihin, joita ei vielä osaa.

Muu eriyttäminen

Jos oppilas osaa paremmin englannin kieltä kuin suomea, hänen kannattaa lukea myös kirjasarjan englanninkielisiä teoksia. Samoin tekstien kuunteleminen lukemisen ohessa voi auttaa oppijaa omaksumaan kieltä ja harjaannuttamaan lukutaitoaan ainesisältöjen oppimisen yhteydessä. 

Erityisesti vasemman alalaidan Lisää aiheesta -painike auttaa eriyttämisessä, mutta myös kirjaston hakutyökalu on hyödyllinen. 

Opiskelun ja oppimisen seuranta

Monipuoliset tehtävät, jotka kone tarkastaa

e-Opin digikirjat sisältävät automaattisesti tarkistuvia tehtäviä kuten monivalintatehtäviä, aukkotehtäviä ja väittämätehtäviä, jotka auttavat opettajia seuraamaan oppimisen edistymistä niin yksilötasolla kuin ryhmänä. 

Automaattisesti tarkistuvat tehtävät antavat myös oppijalle välitöntä tietoa osaamisesta. Tämä parantaa oppijan motivaatiota automaattisen palautteen avulla ("Minä osaan!"/"Tätä pitää vielä treenata") ja ohjaa oppimista asioihin, joita pitää vielä harjoitella.

Analytiikka oppimisen apuna

Oppija ja opettaja voivat seurata opiskelua ja tehtävien tekemistä e-oppimateriaalin analytiikan avulla. Tämä mahdollisuus keventää opettajan työtaakkaa, sillä tehtäviä tai niiden tekemistä ei tarvitse erikseen tarkistaa, mutta tulokset tulevat silti automaattisesti opettajan käyttöön selkeinä näkyminä. Opettaja saa helposti tietoa siitä, mitkä asiat ovat oppijoilla hallussa ja mitä pitää vielä kerrata tai selventää. 

Analytiikka helpottaa oppijan edistymisen seuraamista.

e-Opin oppimateriaalien ainutlaatuisia ominaisuuksia

Maantiedon kirjojen paikannimiopiskelun sliderit

Lähteet

Pernaa, J. (2016). Tieto- ja viestintätekniikka kemian opetuksessa. LUMAT-B: International Journal on Math, Science and Technology Education, 1(2), 38–42. Noudettu osoitteesta https://journals.helsinki.fi/lumatb/article/view/1222

Odota