Luku 4.9 (Yläkoulun kotitalous)

Hygienia ja turvallisuus

Hygieeniset ja turvalliset työtavat

Jokaisella meistä on vastuu toimia keittiössä hygieenisesti ja turvallisesti. Turvallinen työympäristö syntyy, kun jokainen ottaa vastuun omasta työskentelystään ja huomioi toiminta- ja turvallisuusohjeet. Yhteistyö on sujuvan työskentelyn salaisuus.

Turvallinen työskentely keittiössä ei ole pelkästään varovaista veitsen käsittelyä tai patalappujen käyttämistä palovammojen välttämiseksi. Turvallisuuden huomioimista on myös raaka-aineiden säilyttäminen oikeissa lämpötiloissa sekä puhtaiden välineiden ja käsien peseminen eri työvaiheiden välillä.

Henkilökohtainen hygienia

Kotona ja kotitalousluokassa ulkovaatteet, kengät ja reput jätetään naulakkoon. Tällä huolehditaan siitä, ettei kuraa ja likaa kulkeudu ulkovaatteissa keittiöön. Esiliina suojaa vaatteita likaantumiselta.

Pitkät hiukset sidotaan kiinni. Hiuksia ei ole hyvä haroa työskentelyn aikana. 

Käsien pesemisellä ehkäistään erilaisten bakteerien siirtyminen työvälineisiin ja raaka-aineisiin. Kädet pestään lämpimällä vedellä ja saippualla ennen ruoanlaittoa ja aina, kun siihen on tarvetta. Kädet pestään työtehtävien välissä, erityisesti käsiteltäessä kasviksia, raakaa lihaa ja kalaa.

Käsien puhtaudesta tulee huolehtia erityisesti WC-käynnin jälkeen. 

Kuvasarja: Käsien pesu
Kädet pestään lämpimällä vedellä.
Käytä käsienpesuainetta
Hiero pesuaine kämmeniin.
Pese sormien välit.
Pese myös ranteet.
Huuhtele kädet huolellisesti lämpimällä vedellä.
Kuivaa kädet
Kuivaa kädet paperi- tai kangaspyyhkeellä
Sulje vesihana paperilla.
Lopuksi muista laittaa käytetty paperi roskakoriin.
Keittiöhygienia – puhtaat työvälineet

Työskentelytasot, leikkuulaudat, veitset ja muut välineet puhdistetaan huolellisesti ennen niiden käyttöä ja heti niiden jälkeen. Likaisten välineiden mukana bakteerit siirtyvät ruoka-aineisiin. 

Työtila on hyvä pitää siistinä ja järjestyksessä ruoanvalmistuksen aikana. Tiskiin menevät astiat ja välineet on hyvä kerätä yhteen paikkaan, pois työtasoilta. Kun työpisteen pitää järjestyksessä työskentelyn aikana, jälkien siivoaminen sujuu nopeasti. 

Biojätteen käsittely

Ruoka-aineiden käsittelyssä syntyy usein biojätettä, juuresten ja hedelmien kuoria, kalan perkuujätteitä jne. Kuorimajätettä ei kannata säilyttää työtasoilla ja leikkuulaudoilla, ne kannattaa siirtää biojäteastiaan.

Työskentelyn aikana pieni biojäteastia on kätevä apuri keittiössä. Työskentelyn lopuksi kaikki kertyneet ruoantähteet on helppo tyhjentää yhdellä kertaa keittiön isompaan biojäteastiaan. 

Elintarvikehygienia – oikea säilytys, käsittely ja valmistus

Hyvät ja puhtaat ruoka-aineet ovat osa hygieenistä työskentelyä. Ruoka-aineiden tuotanto-olosuhteet, tuoreus ja säilyttäminen oikeissa lämpötiloissa auttaa ehkäisemään ruokamyrkytyksiä, bakteerien kasvua ja ruokien pilaantumista. 

Herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden oikea säilytyslämpötila on tärkeä säilyttää jokaisessa ruoan tuotantoketjun vaiheessa. Ruokaturvallisuuden takia kylmäketjun katkeamattomuus on varmistettava niin ruokatehtaalla, tukkutoimituksessa kauppaan, ruokakaupan tiskillä, kuljetettaessa ruokaostoksia kaupasta kotiin kuin kotona keittiössä.

Elintarvikkeiden hygieeninen käsitteleminen ja säilyttäminen jokaisessa ruoanvalmistuksen vaiheessa on paras tapa varmistaa ruoan turvallisuus ja nautittavuus.

Säilytä ruoka-aineet oikeissa lämpötiloissa

Ruoka-aineiden säilyttäminen oikein on tärkeä osa ruokaturvallisuutta. Kylmäsäilytettävät ruoka-aineet tulee säilyttää jääkaapissa, ja niiden viimeinen käyttöpäivä on tärkeä huomioida.

Avatut ruokapakkaukset suljetaan huolellisesti käytön jälkeen. Avattuja ruokasäilykkeitä ei pidä säilyttää metallisissa säilyketölkissä, ettei metallia liukene ruokaan. Avatut säilykkeet tulee säilyttää toisessa astiassa, useimmiten jääkaapissa, ja käyttää mahdollisimman nopeasti.

Järjestä elintarvikkeet siten, että vanhimmat elintarvikkeet ovat helposti saatavilla ja käytettävissä ensin. Tämä auttaa välttämään elintarvikkeiden pilaantumista ja hävikkiä.

Huoneenlämmössä säilytettävät ruoka-aineet
Jääkaapissa ja pakastimessa säilytettävät ruoka-aineet
Vältä ristisaastumista

Raakojen raaka-aineiden kosketusta salaatteihin ja kypsiin ruokiin on hyvä välttää ristisaastumisen takia.

Käytä erillisiä leikkuulautoja ja veitsiä raaka-aineiden käsittelyyn ja kypsien ruokien leikkaamiseen. Raa'an lihan käsittelyn jälkeen työvälineet on pestävä huolellisesti.

Lihalle, kasviksille ja sipulille voi käyttää eri värein merkattuja leikkuulautoja.

Kypsennysajat ja -lämpötilat

Eri ruoka-aineiden kypsentämisessä pitää noudattaa suositeltuja kypsennysaikoja ja -lämpötiloja.

Porsaanliha ja broilerinliha tulee aina kypsentää täysin kypsäksi, jotta mahdolliset salmonellabakteerit eivät leviä.
Naudanlihan voi valmistaa kypsyydeltään raa'aksi (rare),  puolikypsäksi (medium) tai kypsäksi (well done).
Katso video simppeleistä ohjeista, joilla voit välttyä ruokamyrkytykseltä
Video: Ruokavirasto
Tehtävä: Missä säilytetään?
      • maito
      • kurkku
      • liha ja kala
      • mausteet
      • jauho
      • banaani
      • säilykkeet
      • margariini

      Turvallinen keittiötyöskentely

      Tapaturmia ja onnettomuuksia voi tapahtua kenelle tahansa yllättäen ja varoittamatta. Keittiössä työskennellessä turvallisuus on ensisijaisen tärkeää. Jokaisella meistä on vastuu huolehtia ympäristömme turvallisuudesta. Kaikkien pitää noudattaa turvallisuusohjeita niin kotona kuin kotitalousluokassa.

      Turvalliseen työskentelyyn kuuluvat ehjät työvälineet sekä oikeat työasennot. Tarkasta aina ennen työskentelyn aloittamista, että työvälineet, koneet ja laitteet sekä sähköjohdot ovat ehjiä, ja osaat käyttää niitä oikein. 

      Työturvallisuutta ja työhyvinvointia tukee viihtyisä, rauhallinen ja meluton työympäristö. Jokaisen panos on tärkeä.

      Työturvallisuuteen kuuluu myös hyvä yhteistyö. Kenenkään ei pidä joutua kiusatuksi, syrjityksi tai vähätellyksi.

      Video: Turvallisesti keittiössä (Ruokatieto)

      Turvalliseen työskentelyyn tarvitaan ehjät työvälineet sekä niiden käyttäminen oikein ja ergonomisesti.
      Opettele käyttämään työvälineitä oikein
      Turvallinen veitsi on terävä ja käteen sopiva.
      Veitsi kädessä ei juosta, eikä veitsellä leikitä tai osoitella toista.
      Opettele veitsen turvallinen käyttö.​
      Opettele käyttämään sähkölaitteita oikein
      Pitkäksi venytetyt tai lattialla roikkuvat virtajohdot voivat aiheuttaa vaaratilanteita.
      Käyttöohjeet kannattaa aina lukea ennen uuden laitteen käyttöä.
       
       ​
      Käännä kattiloiden ja paistinpannujen kahvat niin, että et vahingossa vedä niitä päällesi.
      ​​Käytä aina patakintaita käsitellessäsi kuumia astioita.
      Työskentelyasennot ja ergonomia
      Käytä vain tukevia tikkaita tai jakkaroita.
      Säästät selkääsi opettelemalla oikean nostotekniikan.
      Melun välttäminen

      Rauhallinen oppimisympäristö on oppimisen ja viihtymisen kannalta tärkeä tekijä. Oppimistilanteessa keskittyminen, tarkkaavaisuus ja puheen erottaminen on vaikeaa, jos melutaso on korkea. 

      Kotitalousluokassa on yleensä aina taustamelua, joka johtuu ilmastointikoneesta, kylmälaitteista, pesukoneista ja tunnilla käytettävistä koneista ja työvälineistä. Liikkuminen ja työvälineiden käyttö aiheuttavat melua. 

      Kun melu ylittää 85 desibeliä, se on kuulolle vaarallista.

      Melu häiritsee helposti keskittymistä ja kotitalousluokassa viihtymistä.
      Työskentely sujuu ja on turvallista, kun:
      • työskennellään rauhallisesti
      • otetaan muut huomioon
      • huolehditaan hygieniasta
      • toimitaan turvallisesti: huomioidaan terävät työvälineet, uuni ja kuumat astiat, sähkölaitteet, oikeat työasennot.

      Keittiössä työskentely

      Työskentelyn aloittaminen

      Keittiössä työskentely on hyvä aloittaa ohjeen lukemisesta. Usein ruoka- tai leivontaohjetta voi joutua soveltamaan, koska kaikkia ruoka-aineita ei välttämättä ole kotona. 

      Kun tietää tulevat työvaiheet ja työhön käytettävissä olevan ajan, voi suunnitella työtehtävien jakamisen ja aikataulun. 

      Aikataulun laatiminen auttaa hahmottamaan milloin ja missä järjestyksessä tehtäviä on hyvä tehdä.

      On hyvä miettiä, kuinka paljon aikaa on käytettävissä eri työvaiheisiin: alkuvalmisteluihin, työskentelyyn, jälkitöihin, kattamiseen, ruokailuun ja keittiön siistimiseen.

      Aikataulut voivat muuttua joskus yllättäen. Muutoksiin varautumista auttaa alussa hyvin tehty suunnitelma.

      Tarvittavat raaka-aineet, työvälineet tai muut materiaalit kannattaa ottaa valmiiksi esille.

      Näin työskentelystä tulee jouhevaa, työskentely ei keskeydy, eikä aikaa mene tavaroiden etsimiseen.

      Ruokaohjeen lukeminen

      Hyvä ruokaohje on selkeästi kirjoitettu ja opastaa kokkia ja leipuria etenemään työvaiheesta toiseen sujuvasti. 

      Ruokaohjeessa on kaksi osaa; lista tarvittavista ruoka-aineista sekä numeroidut työvaiheet. Ruokaohje kannattaa lukea ensin kokonaan läpimyös työvaiheet. Näin osaat varautua työn edetessä tarvittaviin välineisiin ja mahdollisiin esivalmisteluihin. 

      Ruokaohjeissa on paljon lyhenteitä ja erilaisia käsitteitä, kuten dl, tl, mm, g tai kuutiointi, kuullottaminen, alustaminen tai siivilöinti. Lyhenteiden ja käsitteiden merkitys kannattaa opetella, ne ovat osa kotitalouden sanastoa. Niiden avulla ruoanvalmistus ja leivonta sujuu!

      Määrät voidaan ilmoittaa ruokaohjeissa monella eri tavalla.

      Mittaaminen

      Huolellisella mittaamisella pääsee onnistuneeseen tulokseen

      Onnistumisen salaisuus ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa on ruoka-aineiden mittaaminen ohjeen mukaisesti. 

      Ruokaohjeissa käytetään vakiomittoja. Tilavuusmitat ilmoitetaan millilitroina (ml) ja desilitroina (dl). Painomitat ilmoitetaan milligrammoina (mg) ja grammoina (g). 

      Hyvä mitta-astian on kestävä ja pysyy hyvin pystyssä. Lisäksi astian mitta-asteikon on hyvä olla selkeä. Kaatonokka helpottaa nesteiden kaatamista. Painon mukaan mitattaessa voi käyttää vaakaa tai pakkauksen mitta-asteikkoa.

      Jos käytössäsi on vain yksi desilitran mitta, mittaa ensin kuivat aineet ja vasta sitten nesteet. Näin vältyt turhalta tiskaamiselta.

      Mittasarjassa on maustemitan (ml), teelusikan (tl), ruokalusikan (rkl), puolen desilitran (½ dl) ja yhden desilitran (dl) mitat. Ruokaohjeissa käytetään mittasarjojen mittoja.
      Käytä isoa mitta-astiaa suurten määrien mittaamiseen. Litran mittakannuun mahtuu 10 desilitraa.
      Mittaa aina tasamittoja. Mitattaessa tasoita pinta veitsellä tai sormella. Kukkurallisessa mitassa jauhoja on aivan liikaa.
      Tilavuusmitat ja lyhenteet

      Mitta

      Lyhenne

      Tilavuus

      Ruotsiksi

      maustemitta

      mm

      1 ml

      kryddmått

      teelusikka

      tl

      5 ml

      tesked

      ruokalusikka

      rkl

      15 ml

      matsked

      puoli desilitraa

      ½ dl

      50 ml

      desilitra

      dl

      100 ml

      deciliter

      litra

      l

      1000 ml (10 dl)

      liter

      Painomitat ja lyhenteet

      Yksikkö

      Lyhenne

      Muu mitta

      milligramma

      mg

      gramma

      g

      1 000 mg

      kilogramma

      kg

      1 000 g

      Ruoka-aineiden painoja

      Ruoka-aine

      1 dl painaa noin

      vehnäjauhot

      65 g

      ruis- ja ohrajauhot

      55 g

      grahamjauhot

      60 g

      perunajauhot

      80 g

      kaurahiutaleet

      35 g

      kauraleseet

      50 g

      vehnäleseet

      20 g

      riisi

      85 g

      makaronit

      55 g

      hienosokeri

      85 g

      tomusokeri

      55 g

      fariinisokeri 

      70 g

      siirappi

      140 g

      kaakaojauhe

      40 g

      margariini, voi, öljy (sula)

      90 g 

      juustoraaste

      50 g

      mantelit, pähkinät

      65 g

      Tuotteiden painot ovat noin-painoja desilitraa kohden.

      Muita lyhenteitä

      Määrä

      Lyhenne

      kappale

      kpl

      pullo

      plo

      pussi

      ps (pss)

      purkki

      prk

      tölkki

      tlk

      rasia

      rs

      kahvikuppi

      kkp

      Litran jäätelöpaketissa mitta-asteikon viivojen väli on 100 ml. 
      Kuinka monta desilitraa jäätelöpaketissa on? Kuinka monta desilitraa on 100 ml? ​
      Opettele käyttämään pakkauksen mitta-asteikkoja.
      ​Margariinipaketissa viivojen väli on​ 50 grammaa.
      Keittiövaaka

      Opettele käyttämään keittiövaakaa. Tarkista ennen mittaamista, että vaa'an mittayksikkö on gramma (g).

      Vaa'assa voi kulhon painon taarata eli nollata ja punnita sen jälkeen raaka-aineet kulhoon.

      Käynnistä vaaka.
      Laita tyhjä astia vaa'alle.
      Nollaa vaakaa = taaraa.
      Lisää astiaan ruoka-aine.
      Mittaamisen matematiikkaa

      On olemassa erilaisia tapoja merkitä sama asia.

      1/4 dl

      ​\frac{1}{4} dl

      0,25 dl

      1/2 dl

      \frac{1}{2} dl

      0,5 dl

      3/4 dl

      ​\frac{3}{4} dl

      0,75 dl

      1. Miten teet kaksinkertaisen annoksen eli miten tuplaat määrät?

      • \frac{3}{4} dl jauhoja =   dl
      • \frac{1}{4} dl sokeria =  dl

      2. Miten teet puolikkaan annoksen?

      • \frac{3}{4} dl jauhoja =   dl
      • \frac{1}{4} dl sokeria =  dl

      1. Yhdistä mitat oikein.

      • 1 desilitra
      • 1 millilitra
      • 1 ruokalusikka
      • 0,5 desilitraa
      • 1 maustemitta
      • 1 dl
      • 1 ml
      • 1 rkl
      • ½ dl
      • 1 mm

      2. Kuinka monta teelusikkaa on yksi ruokalusikka? Kokeile mittaamalla.

      • 1 rkl =  tl

      3. Kirjoita oikeat vastaukset. Kokeile tarvittaessa mittaamalla.

      • 1 l =  dl
      • 0,5 l =  dl

      Puolikas ohje

      Teeleivät 2-4 kpl

      Kaksinkertainen ohje

       dl vehnäjauhoa

      4 dl vehnäjauhoa

       dl vehnäjauhoa

       tl leivinjauhetta

      2 tl leivinjauhetta

       tl leivinjauhetta

       tl suolaa

      ½ tl suolaa

       tl suolaa

       dl vettä

      2 ½ dl vettä

       dl vettä

       dl ruokaöljyä

      ½ dl ruokaöljyä

       dl ruokaöljyä

      Kattaminen

      Kauneus on katsojan silmässä

      Sanonta "ihminen syö silmillään" ja "kauneus on katsojan silmässä" kuvaa ruoan estetiikkaa. Ruoan esillepano vaikuttaa mielikuvaan ruoan hyvyydestä ennen kuin ruokaa on edes maistettu. Arkisesta ateriasta saa kauniin ja esteettisen suunnittelemalla ja sommittelemalla ruoan tarjolle laittamisen. Kaunista, värikästä, maistuvaa ja tuoksuvaa ruokaa syödään mielellään ja nautitaan kaikilla aisteilla.

      Kattaminen, kauniit ruokailutekstiilit ja pöytäkoristeet ovat tärkeä osa ruokailun estetiikkaa.

      Ruoan tarjolle laittaminen on yksi vaativimmista vaiheista ruoanvalmistuksessa. Hyvä ruoka on maukkaampaa, kun ruoan tarjolle laittaminen on mietitty etukäteen. Ruoka-annosten asettelussa lautaselle lähtökohtana on kultainen leikkauspiste, joka sijaitsee vähän lautasen keskikohdan alapuolella. Siihen paikkaan laitetaan pää raaka-aine, jota halutaan korostaa.

      Raaka-aineiden asettelussa lautaselle on hyvä muistaa, että tummat värit asetetaan lautasen alaosaan, kun taas kevyemmät ja vaaleammat ruoat asetetaan ylemmäksi. Asettelu perustuu geometriaan, kuten kolmioon, neliöön ja ympyrään. Ruoan tarjoilussa paras vaihtoehto on selkeä ja yksinkertainen koristelu.

      Kaunis kattaus

      Kattaus kuuluu aina ruokailuhetkeen.

      Kauniisti katettu pöytä kutsuu ruokailijat tervetulleiksi ruokapöytään. Kattamalla arkiateriastakin luodaan juhla-ateria pienillä esteettisillä yksityiskohdilla, kuten kauniisti taitelluilla lautasliinoilla ja siistillä, puhtaalla pöytäliinalla.

      Lautasliina

      Ruokailtaessa lautasliina laitetaan syliin. Lautasliinan tehtävänä on suojata vaatteita likaantumiselta, ja ruokailun päätteeksi suu pyyhitään lautasliinaan. Lautasliina ei ole nenäliina.

      Esimerkkikattauksia

      Keittiön siistiminen

      Puhtauden ympyrä astioiden pesussa

      Kaikkeen puhdistamiseen tarvitaan eri tekijöitä, jotta lika saadaan onnistuneesti poistettua. Tämä pätee myös astioiden pesuun käsin ja koneella.

      Lian puhdistamiseen tarvitaan:

      • kemiallisia tekijöitä eli pesuainetta ja vettä
      • mekaanisia tekijöitä eli hankausta tai harjausta
      • eri lämpötiloja erilaisen lian irrottamiseen
      • aikaa, jotta pesuaine ehtii vaikuttaa.
      Puhtauden ympyrä astioiden pesussa
      Astiat puhtaaksi käsin

      Astioiden peseminen käsin on hyödyllinen taito, jos käytössä ei ole astianpesukonetta tai jos astioita ei voi pestä astianpesukoneessa. 

      Valmistelutyöt:

      • Poista astioista ruoantähteet biojäteastiaan.
      • Esihuuhtele astiat tarvittaessa kädenlämpöisellä juoksevalla vedellä. 
      • Laita vaikeasti pinttyneet astiat likoamaan, jotta peseminen helpottuu.
      • Lajittele likaiset astiat tiskipöydälle, ei altaaseen.
      • Puhdista pesualtaat ennen astioiden pesua.
      • Täytä molemmat altaat puolilleen kuumaa vettä. Toisessa astiat pestään ja toisessa huuhdellaan.
      • Annostele toiseen altaaseen astianpesuainetta, pieni määrä riittää.

      Pesu ja huuhtelu:

      • Pese astiat veden alla astian sisä- ja ulkopuolelta tiskiharjalla tai sienellä.
      • Pese ensin puhtaimmat astiat. Pese likaisimmat ja rasvaisimmat astiat vasta viimeisenä. 
      • Huuhtele pestyt astiat huolellisesti (myös kuumalla vedellä).
      • Vaihda pesu- ja huuhteluvesi tarvittaessa.
      • Kuivaa astiat astiapyyhkeellä tai laita kuivauskaappiin valumaan.
      • Laita lopuksi kuivat astiat takaisin omille paikoilleen. 

      Jälkityöt:

      • Laske tiskivedet pois altaista astianpesun jälkeen.
      • Huuhtele ja harjaa altaat puhtaiksi. 
      • Pyyhi taustaseinä, kaappien ovet, hana ja pesupöytä puhtaaksi ja kuivaksi.
      • Huuhtele astianpesuharja ja pöytäpyyhe, ja jätä ne kuivumaan ilmavasti.
      Kuvasarja: Astioiden peseminen käsin
      Kuvasarja: Tiskaamisen jälkeen altaat on puhdistettava
      Astioiden pesu koneella

      Astianpesukone tuo suuren helpotuksen päivittäisiin keittiötöihin. Astianpesukone säästää aikaa ja astiat puhdistuvat kuuman veden ja emäksisen pesuaineen vaikutuksesta. Astianpesukone kaipaa säännöllistä huoltoa pari kertaa vuodessa.

      Kaikkia astioita ei voi pestä koneella. Tiskaa mieluiten käsin puiset työvälineet, keittiöveitset, valurautapannut, pinnoitetut keitto- ja paistoastiat, kullalla koristellut astiat ja ohuet lasiastiat. Tuotepakkauksissa on merkintä, mikäli tuote kestää pesun astianpesukoneessa. 

      Astianpesukoneen käyttäminen:

      • Kaavi ruoantähteet astioista biojäteastiaan. Huuhtele astiat vain tarvittaessa.
      • Aloita koneen täyttäminen takaosasta.
      • Laita yläkoriin lasit, mukit, ja kupit sekä muut pienet astiat.
      • Asettele alakoriin isot lautaset ja ruokailuvälineet niille varattuun telineeseen.
      • Tarkista, että suihkuvarret pääsevät pyörimään esteettä.
      • Annostele konepesuaine paketin ohjeen mukaan tai käytä pesutablettia.
      • Avaa koneen vesihana ja valitse pesuohjelma.
      • Käynnistä kone. Älä jätä konetta pesemään yksin. 
      • Pesuohjelman loputtua sulje koneen vesihana ja sammuta virta.
      • Anna astioiden kuivua ja jäähtyä koneessa. Laita astiat takaisin paikoilleen.
      Kuvasarja: Astioiden pesu koneella
      Astianpesukoneen puhdistus
      1. Tyhjennä ja puhdista jätesihti ja siivilät säännöllisesti.
      2. Tarkista suihkuvarsien puhtaus.
      3. Pyyhi luukun tiivisteet, sivut ja pinta säännöllisesti.
      4. Pese kone tyhjänä pitkällä ja korkealämpöisellä ohjelmalla pari kertaa vuodessa.
      5. Käytä tarvittaessa astianpesukoneelle tarkoitettuja puhdistusaineita.

      a) Astioiden peseminen aloitetaan

      • kattiloista.
      • ruokailuvälineistä.
      • juomalaseista.

      b) Astioiden huuhteluveden tulee olla

      • kuumaa.
      • haaleaa.
      • kylmää.

      c) Astianpesuainetta lisätään

      • pieni loraus.
      • heti kun vaahto vähenee.
      • ½ desilitraa.
      Pöytäpintojen puhdistaminen

      Ruoanvalmistuksen ja erityisesti leivonnan jälkeen pöytäpinnat puhdistetaan huolellisesti.

      • Poista pöytäpinnalta jauhot ja irtolika taikinakaapimella tai lastalla. 
      • Hiivataikinaleivonnan jälkeen pöytäpinta voi vaatia perusteellisemman puhdistuksen.
      • Kostuta pöytäpyyhe pesuaineveteen ja väännä kuivaksi vastaotteella. 
      • Taittele pöytäpyyhe.
      • Pyyhi järjestelmällisesti aloittaen reunasta.
      • Käännä pöytäpyyhkeestä puhdas pinta tarvittaessa. 
      • Huuhtele pöytäpyyhe ja laita kuivumaan.
      Kuvasarja: Pöytäpintojen puhdistaminen
      Puhdista ensin irtolika kaapimella tai lastalla.
      Voit puhdistaa irtolian suoraan biojäteastiaan.
      Pyyhi pöytä vasta kun irtolika on poistettu.
      Purista pöytäpyyhe mahdollisimman kuivaksi.
      Pyyhi pöytä järjestelmällisesti.
      Kuvasarja: Lieden puhdistaminen
      Lieden puhdistaminen

      Lieden puhdistamiseksi riittää roiskeiden ja irtolian pyyhkiminen kostealla pyyhkeellä liesitasolta. 

      • Käytä tarvittaessa keraamisen lieden pesuun tarkoitettua metallikaavinta ja liedenpuhdistusainetta. 
      • Poista lieden pinnalle joutunut sokeri, muovi tai muut aineet heti teräskaapimella, jotta lieden pinta ei vahingoitu.
      • Lopuksi pyyhi liesi nihkeällä siivousliinalla.
      Kuvasarja: Lattiapintojen puhdistaminen
      Lattian lakaisu kuuluu perustehtäviin keittiössä.
      Lakaise roskat ja irtolika harjalla rikkalapioon.
      Tyhjennä roskat heti roskakoriin. Puhdista rikkalapio ja harja tarvittaessa.
      Lattiapintojen puhdistaminen

      Kaikille lattiamateriaaleille sopii lakaisu, imurointi ja nihkeäpyyhintä.

      • Lakaise lattia järjestelmällisesti reunoilta aloittaen.
      • Poista roskat rikkalapion avulla ja tyhjennä roskat roskakoriin.
      • Puhdista harja ja rikkalapio heti käytön jälkeen.
      • Pese tarvittaessa likainen rikkalapio pesuainevedellä ja harjalla, huuhtele ja laita kuivumaan.

      Jätteiden lajittelu ja kierrätys

      Jätteiden lajittelu ja kierrättäminen on osa kestävää elämäntapaa. Jätelainsäädäntö velvoittaa keräämään eri jätteitä erillään toisistaan ja kierrättämään ne tehokkaasti. Jätteiden kerääminen tapahtuu joko kiinteistökohtaisesti tai aluekeräysastioilla.

      Kierrättäminen on prosessi, jossa käytetyt materiaalit kerätään, käsitellään ja muunnetaan uusiksi tuotteiksi tai raaka-aineiksi. Kierrättämisen tavoitteena on vähentää tuotteiden päätymistä jätteeksi ja kaatopaikalle. Kierrätys vähentää jätteen määrää ja vähentää uusien raaka-aineiden käyttöä. Kierrätys on osa kestävää elämäntapaa.

      Kiertotaloudella tarkoitetaan sellaista tuotanto- ja kulutusmallia, jossa olemassa olevat materiaalit ja tuotteet hyödynnetään mahdollisimman pitkälle lainaamalla, vuokraamalla, uudelleen käyttämällä, korjaamalla, kunnostamalla ja kierrättämällä.

      Martat: Lajittelu ja kierrätys

      Näin lajittelet ja kierrätät oikein

      Kierrättäminen on yksi helpoimmista tavoista tehdä omasta asumisesta kestävämpää.

      • Lajittele jätteet oikein: Tarkista oman alueesi kierrätysohjeet ja varmista, että lajittelet jätteet oikein. Eri materiaalit, kuten paperi, kartonki, lasi, metalli ja muovipakkaukset, tulisi lajitella erilleen ja viedä niille varattuihin kierrätyspisteisiin.
      • Kierrätä sähkölaiteromu ja elektroniikka oikein: Älä heitä sähkö- ja elektroniikkalaitteita roskikseen. Monet laitteet, kuten puhelimet, tietokoneet ja kodinkoneet, sisältävät arvokkaita materiaaleja, jotka voidaan kierrättää. Varmista, että palautat vanhat laitteet asianmukaiseen kierrätyspisteeseen.
      • Kompostoi biojäte: Jos sinulla on mahdollisuus, kompostoi ruoantähteet ja puutarhajäte. Kompostista syntyy arvokasta multaa, jota voit käyttää puutarhassa. 
      • Pidä kodin lajittelu järjestyksessä: Huolehdi, että lajitteluastiat ovat selkeästi merkittyjä ja helposti saavutettavissa. Näin perheesi ja vieraasi osaavat lajitella jätteet oikein.
      • Vähennä kulutusta: Kierrättämisen lisäksi pyri vähentämään kulutusta ja hanki vain tarpeellisia tavaroita. Vähemmän ostaminen johtaa vähemmän jätteeseen.
      • Kierrätä vaatteet ja tekstiilit: Jos vaatteet ovat käyttökelpoisia, lahjoita tai myy ne eteenpäin. Rikkinäiset ja kuluneet vaatteet voi viedä tekstiilikeräykseen tai käyttää räteiksi tai matonkuteiksi.
      • Opettele oikeat kierrätystavat: Jos olet epävarma joidenkin tuotteiden kierrätyksestä, etsi tietoa tai ota yhteyttä paikalliseen jätehuoltoon. Monet tuotteet, kuten paristot, lääkkeet ja vaaralliset jätteet, vaativat erityistä kierrätyskäsittelyä.
      • Osta kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita: Tue kierrätystä ostamalla tuotteita, jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Näin edistät kierrätyskierrosta ja vähennät uusien raaka-aineiden tarvetta.
      Varmista, että lajittelet jätteet oikein.
      Monien järjestöjen kierrätyspisteet vastaanottavat käyttökelpoisia vaatteita.
      Ekopisteet ja ekoasemat

      Erilaiset ekopisteet ovat kotitalouksien käyttöön tarkoitettuja jätteiden keräyspisteitä keräyspaperille, muoville, lasille, kartongille, pienmetallille, paperille, polttokelpoiselle jätteelle, poistotekstiilille sekä vaatteiden keräykseen. Erilaisille jätteille on erilliset keräysastiat.

      Erilaiset ekoasemat ovat kotitalouksien ja yritysten käyttöön tarkoitettuja jätteiden keräyspaikkoja. Ekoasemille viedään puut ja risut, puutarhajäte, puhdas puu, käsitelty puu, painekäsitelty puu, tiili- ja laattajäte, betonijäte, sähkölaiteromu, vaaralliset jätteet, metalliromu, lajittelematon jäte ja kaatopaikkajäte.

      Vaarallinen jäte

      Vaarallinen jäte (aikaisemmin ongelmajäte) on jätettä, joka voi kemiallisten tai muiden ominaisuuksien vuoksi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Vaaralliseen jätteeseen kuuluvat esimerkiksi maalit, öljyt, paristot ja lääkkeet. Nämä jätteet vaativat erityistä käsittelyä ja hävittämistä turvallisuussyistä. Lääkkeet palautetaan apteekkiin, muut vaaralliset jätteet viedään ekoasemille.

      Keittiön työvälineet, koneet ja laitteet

      Ruoanvalmistuksen ja leivonnan työvälineet

      Ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa tarvitaan erilaisia työvälineitä ja astioita. On tärkeää pitää työvälineet puhtaina ja hyvässä kunnossa, jotta ne pysyvät käyttökuntoisina ja turvallisina pitkään. Hyvät perustyövälineet helpottavat ja nopeuttavat ruoanvalmistusta.

      Hyvä työväline on: 

      • käteen sopiva 
      • kestävä ja pestävä
      • hygieeninen ja turvallinen käyttää
      • helposti säilytettävä.
      Valitse käteen sopiva tukeva veitsi, jolla paloittelu ja leikkaaminen sujuu vaivattomasti. Veitsen kahvan tulee olla ergonomisesti muotoiltu, jolloin käsi mahtuu kahvan ja leikkuualustan väliin. Terävällä veitsellä leikattaessa paine kohdistuu pienelle alueelle, ja tuotteen voi leikata kevyesti.
      Hyvän keittoastian ja paistinpannun ominaisuudet
      Hyvän keittoastian ominaisuudet
      Hyvän paistinpannun ominaisuudet

      Keittiön työvälineet

      Alla on esimerkkejä keittiön työvälineistä. Valikoima voi vaihdella paljonkin riippuen ruoanlaittotarpeista ja mieltymyksistä. Materiaaleina ruoanvalmistusastioissa ja -välineissä käytetään ruostumatonta terästä, muovia, silikonia ja puuta.

      Keittiön työvälineitä
      Kierrevatkain
      Pallovatkain
      Juuresveitsiä
      Kuorimaveitsiä
      Paistinlastoja
      Muovikauhoja
      Leikkuuveitsiä
      Kalan perkausvälineitä
      Pieni siivilä, taikinapyörä ja taikinasivellin
      Erikokoisia siivilöitä
      Lävikkö
      Reikäkauha
      Omenapora
      Pitsapyörä​
      Sakset
      Survin
      Kartioraastin
      Paistolämpomittari ja ajastin
      Sitruspuserrin
      Kaulin ja piirakkapulikka
      Taikinakaavin (nuolija)
      Piparkakkumuotteja
      Taikinakulhoja
      Lasinen taikinakulho
      Teräksinen taikinakulho
      Muovinen taikinakulho
      Mitta-astioita
      Erikokoisia mittoja
      Mittasarja
      Muovinen litran mitta
      Keittiövaaka
      Uunivuokia
      Uunivuokia
      Piirakkavuokia
      Kakkuvuokia
      Ruoanvalmistusastioita
      Muovipinnoitteinen paistinpannu
      Muovipinnoitteinen kattila
      Teräskattiloita
      Teräksinen paistinpannu kannella
      Valurautapaistinpannu
      Valurautapata
      Emaloitu valurautapata

      Keittiön pienkoneet ja kodinkoneet

      Alla on esimerkkejä keittiön pienkoneista ja kodinkoneista. Eri koneita voi käyttää eri tarkoituksiin.

      Keittiön pienkoneet ja laitteet

      Laite

      Käyttö

      Puhdistus

      Sähkövatkain
      • Vaahdottamiseen ja sekoittamiseen.
      • Nopea, tehokas ja helppokäyttöinen.
      • Puhdistetaan heti käytön jälkeen.
      • Vatkaimen vispilät pestään käsin tai astianpesukoneessa.
      • Moottoriosa ja virtajohto pyyhitään nihkeällä siivousliinalla.
      • Moottoriosaa ei saa upottaa veteen.
      Sauvasekoitin
      • Soseuttamiseen ja sekoittamiseen.
      • Valmistetaan mm. marjasoseita, sosekeittoja ja pirtelöitä.
      • Sauvasekoittimessa voi olla kaksi osaa, moottoriosa ja teräosa.
      • Sauvasekoittimella soseutettaessa ruokaa, pidetään teräosa alhaalla.  Jos teräosaa nostaa korkealle ruoka roiskuu.
      • Puhdistetaan heti käytön jälkeen.
      • Sekoittimen irroitettavat osat ja terät pestään käsin.
      • Moottoriosa ja virtajohto pyyhitään nihkeällä siivousliinalla.
      • Moottoriosaa ei saa upottaa veteen.
      Yleiskone
      • Tehokas moottori ja iso vatkauskulho isojen taikinoiden valmistamiseen
      • Lisävarusteita saatavilla raastamiseen, viipalointiin, soseuttamiseen.
      • Irroitettavat osat pestään käsin tai astianpesukoneessa.
      • Moottoriosa puhdistetaan nihkeällä siivousliinalla.
      • Moottoriosaa ei saa upottaa veteen.
      Monitoimikone
      • Soseuttamiseen, raastamiseen, suikaloimiseen.
      • Pienten taikinoiden valmistamiseen
      • Irroitettavat osat pestään käsin tai astianpesukoneessa. 
      • Moottoriosa puhdistetaan nihkeällä siivousliinalla.
      Tehosekoitin, blenderi
      • Nopea valmistaa juomia, smoothieita ja pirtelöitä.
      • Jauhaa ja soseuttaa keittoja.
      • Kannu ja irroitettavat osat pestään käsin tai astianpesukoneessa.
      • Laitteen moottoriosan pinnat pyyhitään nihkeällä siivousliinalla.
      • Moottoriosaa ei saa upottaa veteen.
      Vedenkeitin
      • Veden nopeaan kuumentamiseen.
      • Vedenkeittimessä kuumennetaan ainoastaan vettä.
      • Sisäpinnat voi puhdistaa astianpesuaineella ja -harjalla.
      • Keitin huuhdellaan pesun jälkeen.
      • Kannun pinta pyyhitään nihkeällä siivousliinalla.
      • Puhdistaminen säännöllisesti pitää keittimen seinät ja lämmitysvastuksen puhtaana.
      Kahvinkeitin
      • Suodatinkahvin valmistamiseen*.
      • Irroitettavat osat pestään käsin tai astianpesukoneessa.
      • Laitteen pinta ja lämpölevy pyyhitään nihkeällä siivousliinalla.
      • Kahvinkeittimen vesisäiliön voi puhdistaa käsin. Irroita virtajohto, harjaa säiliö puhtaaksi tiskiharjalla ja huuhtele huolellisesti lämpimällä vedellä. Keitä pelkkää vettä muutama kerta ennen kahvin valmistamista.
      Mikroaaltouuni
      • Ruoan lämmittämiseen, kypsentämiseen ja sulattamiseen.
      • Kypsennettäessä ruokaan ei tule väriä.
      • Grillivastuksella varustetussa mikrossa tuote kypsyy ja saa pintaansa väriä. 
      • Talouspaperi tai mikrokupu estää roiskeiden leviäminen.
      • keramiikasta ja muovista valmistetut astiat sopivat mikroaaltouunissa käytettäviksi
      • Metalliastiat ja kultareunuksiset astiat eivät sovi käytettäviksi mikroaaltouunissa.
      • Puhdistetaan heti käytön jälkeen nihkeällä siivousliinalla.
      • Lasilautanen pestään käsin tai astianpesukoneessa.
      • Kokeile tätä: lisää kuppiin vettä ja ruokasoodaa tai sitruunaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Vesihöyry puhdistaa pinnat ja poistaa pahat hajut. Pyyhi lopuksi mikroaaltouunin seinämät  nihkeällä siivousliinalla.
      Airfryer eli kiertoilmakypsennin
      • Kuumenee nopeammin kuin tavallinen uuni.
      • Ruoka kypsyy kiertoilmauunin tapaan nopeammin ja lähes ilman öljyä.
      • Tuotteiden pinnasta tulee rapeita.
      • Laitteen osat pestään heti.
      • Irrotettavat osat voi pestä astianpesukoneessa.
      • Vaatii säilytystilaa, laitteet ovat kookkaita.
      • Lisäosat kalliita.
      Liedet

      Laite

      Käyttö

      Puhdistus

      Sähköliesi (emaloitu ​valurautaliesi)
      Valurautaisen lieden säätimet
      • Teräs tai emalipintainen liesi, jossa on valurautaiset keittolevyt. Keittolevyjen alla on lämpövastus, joka kuumentaa levyn.
      • Lämpenee hitaasti ja kuluttaa paljon sähköä.
      • Lieden tehoa säädetään säätimien avulla.
      • Levyt jäähtyvät hitaasti, jälkilämpö kannattaa hyödyntää ruoan hauduttamisessa.
      • Levyt pyyhitään heti käytön jälkeen nihkeällä siivousliinalla.
      • Tarvittaessa keittolevyjen puhdistamiseen voi käyttää liesiharjaa. Liesiharjan harjaosat ovat yleensä terästä. Ei sovellu emali eikä lasipinnoille.
      • Lieden sivujen puhdistamista varten liesi siirretään pois paikaltaan. Sivut, tausta ja alusta pyyhitään nihkeällä siivousliinalla.
      • Tarvittaessa voi käyttää karheaa sientä ja yleispesuainetta.
      • Kokeile tätä: Pinttyneen liedenreunan saa puhtaaksi kastelemalla sokeripalan vedessä ja hankaamalla sokeripalalla reunaa. Niksi on ekologinen.
      Keraaminen liesi
      Induktioliesi
      • Keraamisessa liesitasossa keittoalueet on merkitty lieden lasipintaan pyöreinä tai soikeina alueina. Keittoalueiden alla olevat lämpövastukset kuumentavat keittoalueet ja lämpö johtuu pinnasta keittoastiaan kuumentaen kypsennettävän tuotteen.
      • Induktioliesitasossa synnytetään sähkömagneettinen kenttä tason induktiokelan ja kattilan pohjan välille.
      • Induktioliedessä voi olla kaksoiskeittoalue, jonka kokoa voi säätää tehonsäätimestä. 
      • Vaatii kattilan, jonka pohja on magnetisoituvaa metallia. Levy ei käynnisty ilman sopivaa kattilaa.
      • Induktiotaso on turvallinen ja nopea käyttää. Lieden säädöt vaikuttavat kattilan lämpötilaan heti.
      • Keraamisen liesitason ja induktiolieden pinta pyyhitään käytön jälkeen nihkeällä siivousliinalla.
      • Pinttynyt lika poistetaan metallikaapimella ja tarvittaessa keraamiselle liedelle tarkoitetulla puhdistusaineella.
      • Hankaavia sieniä tai -puhdistusaineita ei pidä käyttää ettei lasipinta naarmuunnu.
      Keittoalueen valitsimen tehot
      Eri uunien valitsimet voivat olla erilaisia
      Metallikaapimia, pesuaine ja kumihanskat
      Kaasuliesi
      • Nopea, toimii heti sytyttyään täydellä teholla. liekin kuumuutta säädetään säätimellä.
      • Toimii nestekaasulla.
      • Pinta pyyhitään käytön jälkeen nihkeällä siivousliinalla.
      • Kaasupolttimet voi irrottaa puhdistuksen ajaksi.
      Uunit

      Laite

      Käyttö

      Puhdistus

      Sähköuuni (tasalämpö)
      Kiertoilmauuni
      • Tasalämpöuunissa lämpöä tuottavat uunin ylä ja alaosassa olevat lämpövastukset.
      • Voi paistaa yhden pellillisen kerrallaan.
      • Voi hyödyntää jälkilämpöä.
      • Kiertoilmauunisa uunin ylä ja alaosan lämpövastusten lisäksi uunin takaosassa on puhallin, joka kierrättää ilmaa uunissa.
      • Voi paistaa useita pellillisiä samaan aikaan
      • Ruoan voi laittaa uuniin heti, ei tarvitse odottaa uunin lämpiämistä.
      • Puhdas ja siisti uuni säästää energiaa ja pysyy kunnossa pidempään.
      • Käytön jälkeen pyyhitään nihkeällä siivousliinalla.
      • Roiskeet ja uunin pohjalle pudonnut ruoka kannattaa poistaa heti.
      • Ennen uunin pesua tarkistetaan uunin pintamateriaali.
      Vinkkejä uunin puhdistamiseen
      • Emalipintaisen uunin puhdistaminen: Uuni pyyhitään lämpimänä käytön jälkeen kostealla siivousliinalla. Levitä uunin pohjalle, seinämiin ja luukkuun mäntysuopaliuosta. Kuumenna uuni 50–70 asteeseen, jolloin mäntysuopa kuplii. Jäähdytä uuni ja pese astianpesuharjalla tai sienellä pyörittävin liikkein, jotta lika irtoaa. Pyyhi uuni useaan kertaan veteen kostutetulla siivousliinalla.
      • Uunipeltien ja uuniluukun lasin puhdistus: Myös uunien pellit ja uuniluukun lasi kaipaavat puhdistamista. Uunipellit on hyvä pyyhkiä jauhoista, rasvasta ja muusta irtoliasta aina käytön jälkeen. Käytä puhdistamisessa astianpesuainetta ja astianpesuharjaa. Peltien ja uunin lasin puhdistamista voi kokeilla keraamisen lieden kaapimella. Pehmitä lika vedellä ja puhdista kaapimella. Pyyhi ja kuivaa.
      • Uuni puhtaaksi ekologisesti: Tehdään tahna ruokasoodasta, suolasta ja vedestä. Tahna levitetään uuniin lian päälle ja annetaan vaikuttaa jonkin aikaa ja harjataan. Uuni pyyhitään puhtaaksi. Jos lika ei heti lähde, levitä tahnaa uudelleen lian päälle ja anna vaikuttaa. Pyyhi uunin pinnat aina lopuksi kostealla puhtaalla siivousliinalla.
      • Katalyyttiemalilla vuoratun uunin puhdistaminen: Katalyyttiemali on himmeää ja huokoista materiaalia. Uuni voi olla vuorattu katalyyttiemalilla kokonaan tai osittain. Katalyyttiset aineet hajottavat uunin seinämiin roiskuneen rasvan hiilidioksidiksi ja vedeksi. Reaktio toimii lämpötilan noustessa yli 200 asteeseen. Muu lika pestään pesuaineella ja pehmeällä harjalla tai sienellä. Pinnoite ei kestä hankaamista.
      • Pyrolyysipuhdistus: Pyrolyysipuhdistus tapahtuu 500 asteen lämpötilassa, jolloin rasva ja ruoanjäämät palavat hienoksi tuhkaksi, jotka on helppo pyyhkiä pois. Uunissa on erityinen pinnoite, joka kestää lämpötilan. Pyrolyysipuhdistuksessa ei tarvitse käyttää puhdistusaineita tai kemikaaleja. Uuni ilmoittaa itse näytöllä puhdistuksen tarpeesta. Puhdistuksen kesto riippuu uunin likaisuudesta, ja uuni säätelee oikean puhdistusajan automaattisesti.
      • Pinttyneen lian irrottaminen uunista ja pelleistä: Geelimäiset ja vaahtomaiset aineet levitetään uunin ja peltien pintaan ja annetaan vaikuttaa pakkauksessa ilmoitetun ajan. Pinttyneet kohdat hangataan sienipesimellä, ja pinnat huuhdellaan huolellisesti. Nämä aineet ovat yleensä vahvasti emäksisiä. Noudata käyttöohjeita ja käytä suojakäsineitä.
      Astianpesukone

      Laite

      Käyttö

      Puhdistus

      Astianpesukone
      • Säästää aikaa ja vettä.
      • Astiat puhdistuvat kuuman veden ja emäksisen pesuaineen vaikutuksesta.
      • Kaipaa säännöllistä huoltoa pari kertaa vuodessa.
      • Kaikkia astioita voi pestä koneella, kuten puisia työvälineitä, kultareunaisia astioita ja valurautaisia patoja.
      • Puhdista jätesihti ja siivilät säännöllisen usein.
      • Pyyhi luukun tiivisteet, sivut ja pinta kostealla siivousliinalla.
      • Kone kannattaa pestä tyhjänä pitkällä ja korkealämpöisellä ohjelmalla pari kertaa vuodessa.

      Kokeile tätä: Sitruunahappo astianpesukoneen puhdistuksessa. Annostele 2-3 rkl:n (20–30 g) pesuainelokeroon. Jos annostus ei riitä, käytä 50 g. Pese 60–65 asteen pesuohjelmalla. Älä anna pesuohjelman edetä kuivausvaiheeseen, mikäli mahdollista, koska kuivaus voi kiinnittää jäljellä olevan sakan uudelleen koneeseen. Pese tyhjä koneellinen uudelleen sitruunahappopesun jälkeen

      Kylmäsäilytyslaitteet

      Kodinkoneiden sähkönkulutus on pienentynyt niiden tuotekehittelyn ansiosta. Energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kodinkone kuuluu energiankulutuksensa perusteella. Kylmälaitteiden todelliseen sähkönkulutukseen vaikuttaa niiden sijoituspaikka ja laitteiden käyttäjät.

      Kylmälaitteiden ovea ei pidä availla turhaan. Laitteen lämpötila nousee nopeasti, kun huoneesta lämmintä ilmaa jääkaappiin tai pakastimeen oven kautta. 

      Laite

      Käyttö

      Puhdistus

      Jääkaappi
      • Jääkaapin lämpötilan tulee olla noin 2 °C – 6 °C.
      • Automaattisulatteisia.
      • Hyvä järjestys helpottaa jääkaapin puhdistamista.
      • Vihanneslaatikot.
      • Hyllyt turvalasia.
      • Joissakin malleissa voi olla elektroninen näyttö oven ulkopuolella.
      • Jääkaapin sisäseinät ja oven tiivisteet pyyhitään nihkeällä siivousliinalla.
      • Jos jääkaapin alahyllylle kertyy vettä, poistovesiaukko on tukossa, se voidaan puhdistaa varovasti pienellä pulloharjalla.
      • Laitteen taakse ja alle kertyvä pöly imuroidaan säännöllisesti.
      • Ulkopinta pyyhitään nihkeällä siivousliinalla.
      Jääkaappipakastin
      • Jääkaapin ja pakastimen yhdistelmä.
      • Jääkaappi ja pakaste ovat päällekkäin ja molemmissa on oma ovi.
      • Tavallisesti yksi kompressori.
      • Jääkaapilla että pakastimella on oma termostaattinsa voi jääkaapin tarvittaessa kytkeä pois toiminnasta, mutta pakastinta ei.
      • Jääkaapissa on tavallisesti automaattinen sulatus.
      • Jääkaapin sisäseinät ja oven tiivisteet pyyhitään nihkeällä siivousliinalla.
      • Jos jääkaappiin muodostuu huurrekerrosta, se on hyvä sulattaa säännöllisesti.
      • Laitteen taakse ja alle kertyvä pöly imuroidaan säännöllisesti.
      • Jos jääkaapin alahyllylle kertyy vettä, poistoputki on tukossa, se voidaan puhdistaa varovasti pienellä pulloharjalla.
      • Pakastekaappi sulatetaan tarvittaessa ja puhdistetaan nikeällä siivousliinalla.
      Kaappipakastin
      • NoFrost-ominaisuus estää jään muodostumisen pakastimen pinnoille.
      • Tilavat pakastuslaatikot, hyllyt.
      • Led-valaistus
      • NoFrost-ominaisuus estää jään muodostumisen pakastimen pinnoille

      Pakastimen sulattaminen tarvittaessa:

      • Virta pois päältä.
      • Lattia suojataan lattiapyyhkeellä.
      • Pakastimen sulatusta voidaan nopeuttaa laittamalla astiassa kuumaa vettä pakastimen siälle.
      • Sulamisvesi ja irronnut jää puhdistetaan siivousliinalla.
      • Laitteen sisäpinta ja tiivisteet pyyitään nihkeällä siivousliinakka ja kuivataan.
      • Irrotettavat hyllyt ja korit pyyhitään nihkeällä siivousliinalla ja tiskataan käsin tarvittaessa. Kuivataan ja laitetaan paikoilleen.
      • Vedenpoistoaukko puhdistetaan ja kuivataan.
      • Laitteen ulkopinta pyyhitään.
      • Laitteen taakse ja alle kertyvä pöly imuroidaan säännöllisesti.
      Säiliöpakastin
      • Tilavuus vaihtelee noin 100 litrasta 500 litraan.
      • Pakastuksen pikatoiminto, kun pakastetaan suuria määriä kerralla.
      Odota