Luku 1.1 (Terveystieto 7. lk)

Terveys

Terveys on laaja käsite. Sillä voidaan tarkoittaa sairauden poissaoloa, toimintakykyä tai hyvinvointia eli hyvää terveydentilaa. Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee terveyden täydelliseksi fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilaksi. Määritelmää on kuitenkin kritisoitu, koska tällaista täydellistä tilaa ei kenenkään ole mahdollista saavuttaa.

Maailman terveysjärjestö (World Health Organization, WHO) on järjestö, jolla on erityinen merkitys kansainvälisessä terveyspolitiikassa. WHO on määritellyt terveyden täydelliseksi fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilaksi.

Terveyteen vaikuttavat esimerkiksi ihmisen kokemukset, asenteet, sairaudet ja elinympäristö. On tärkeää huomioida, että jokainen ihminen määrittelee kokemansa terveyden omalla tavallaan. Ihminen voi kokea itsensä terveeksi, vaikka hänellä olisi pitkäaikaissairaus, johon hän saa hoitoa. Koettuun terveyteen liittyvät esimerkiksi kyky tehdä ja päättää omista teoistaan ja toimistaan sekä huolehtia itse itsestään. Itse koettu terveys eli subjektiivinen terveys on tärkeä osa ihmisen terveyttä. Objektiiviseksi terveydeksi määritellään terveydenhuollon ammattilaisen näkemys terveydestä, mikä perustuu esimerkiksi diagnoosiin. Objektiivinen terveys on mitattua terveyttä.

Objektiivinen eli mitattu terveys on terveydenhuollon ammattilaisen käsitys terveydestä. Lääkärin vastaanotolla voidaan mitata esimerkiksi verenpaine ja saatua arvoa verrataan terveyden kannalta ihanteellisimpaan arvoon.
Ihminen voi tuntea itsensä terveeksi ja toimintakykyiseksi sairaudentilastaan huolimatta. Tämä on koettua terveyttä.
Terveys on hyvinvoinnin tila. Ravinto, liikunta, lepo, mielekäs tekeminen ja sosiaaliset suhteet kuuluvat hyvinvointiin. Esimerkiksi luonto lisää ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia monella tapaa. Luonto houkuttelee liikkumaan enemmän ja auttaa palautumaan stressistä.

Sairaus

Sairaudelle ei ole yksiselitteistä määritelmää. Sairautta voidaan kuvailla terveyden vastakohtana, elimistön toiminnan häiriönä tai poikkeavuutena normaalista. Sairauksien luokittelu on kulttuuri- ja aikasidonnaisia, eikä sairauksien määrittely ole yksiselitteistä. Yhä tänä päivänä sairauksien luokittelu aiheuttaa erimielisyyttä.

Sairaus todetaan diagnoosin avulla. Diagnoosilla tarkoitetaan lääkärin tekemää taudin olemassaolon määritettä eli päätelmää siitä, mikä oireet aiheuttaa. Diagnoosin avulla voidaan todeta esimerkiksi ihmisellä olevan nielutulehdus tai masennus.

Terveystieto

Terveystieto on oppiaine, jonka lähtökohtana on monipuolisen terveysosaamisen kehittäminen. Terveystiedossa tarkastellaan terveyteen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä ilmiöitä. Arjessasi tarvitset terveystietoon liittyvää osaamista esimerkiksi oman hyvinvoinnin edistämisessä, itseesi tutustumisessa ja terveyttä koskevan tiedon tarkastelussa. Nämä ovat tärkeä osa terveysosaamista.

Tehtäviä

  • Objektiivinen terveys
  • Subjektiivinen terveys
  • Diagnoosi
  • WHO:n määritelmä terveydestä

Ihmisen itse kokema terveys

Täydellinen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn tila

terveydenhuollon ammattilaisen näkemys terveydestä; mitattu terveys

Lääkärin tekemä määrite taudin olemassaolosta

  • Terveystieto perustuu monitieteiseen tietoperustaan.
  • Terveystiedon opetuksessa kehitetään tietoja ja taitoja terveydestä ja terveellisestä elämäntavasta.
  • Terveystiedon opetuksessa kehitetään tietoja ja taitoja terveystottumuksista ja sairauksista.
  • Terveystiedon opetuksessa arvioidaan elintapojasi.
  • Terveystiedon opetuksessa kehitetään omia valmiuksia ottaa vastuuta ja toimia oman sekä toisten terveyden edistämiseksi.
  • Terveystietoa opiskellaan vain lukemalla.
  • Terveystiedon opetuksen tehtävä on edistää oppilaiden terveysosaamista.
  • Terveystiedosta tulee päättöarvosana peruskoulun päättötodistukseen.

Tiivistelmä

  • Terveys voidaan määritellä eri tavoin. 
  • Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee terveyden täydelliseksi fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilaksi. 
  • Itse koettu terveys on tärkeä osa terveyttä.
  • Terveystiedon tavoitteena on kehittää monipuolisesti terveysosaamista.
Odota