Kemialliset reaktiot
Kemialliset reaktiot ovat kemian tieteenalan tärkeä tutkimuskohde, sillä niiden ymmärtäminen, hallitseminen ja hyödyntäminen tekevät kemiasta tieteen. Kemian lisäksi monet muut tieteet hyödyntävät kemiallisia reaktioita.
Esimerkkejä
- Kemiallisten reaktioiden mahdollisimman tehokas hyödyntäminen on kemianteollisuuden perusta.
- Reaktioiden avulla valmistetaan lääkeaineita ja kosmetiikkaa.
- Ruoanlaitto ja ravintoaineiden säilöminen perustuvat kemiallisiin reaktioihin. Ruoanlaiton kemia on jopa oma tieteenalansa, molekyyligastronomia.
- Ihmisten ja eläinten fysiologia perustuu kemiallisiin reaktioihin, samoin luonnon toiminta. Mieti esimerkiksi aineiden (mm. vesi, hiili ja typpi) kiertokulkua, ilmakehää tai vaikka niinkin arkista ilmiötä kuin hyttysen puremaa.
Kuvagalleria: Kemiallisia reaktioita elinympäristössä
Kemiallisen reaktion tunnuspiirre
Kemiallisen reaktion keskeinen tunnuspiirre on aineen rakenteen muuttuminen. Aistein havaittavat muutokset ovat seurausta atomitason rakenteiden muutoksista. Reaktioiden submikrotason, eli atomien ja elektronien kokoluokan tarkastelussa nähdään, miten atomien ja molekyylien elektronijakaumat muuttuvat.
Reaktioissa lähtöaineatomien väliset sidokset heikkenevät ja uusia sidoksia muodostuu samalla, kun atomit järjestäytyvät uudelleen. Muutoksen suunta on aina kohti tasapainotilannetta tai pysyvämpää rakennetta. Reaktion aikana ilmenee energian muutoksia, kuten lämpö- tai valoilmiöitä. Reaktioon kuluu myös aina jokin aika.
Reaktion tapahtuminen
Vain oikealla nopeudella ja oikeasta suunnasta tapahtuvat reaktiokykyisten rakenneosien väliset törmäykset johtavat siihen, että lähtöaineista muodostuu reaktiotuotteita. Reaktiokykyisten aineiden lisäksi kemiallinen reaktio edellyttää oikeita ulkoisia olosuhteita. Tilanteesta riippuen vaaditaan tietty lämpötila, säteilyn määrä, tietty paine tai pitoisuus tai muu tekijä, jotta reaktio tapahtuu. Olosuhdemuuttujia voi olla yksi tai useampi.
Esimerkiksi vety- ja happimolekyylit törmäilevät huoneen lämpötilassa jatkuvasti toisiinsa, mutta reaktioon johtavia törmäyksiä ei tapahdu merkittävässä määrin. Kun kaasujen liike-energiaa lisätään kuumentamalla, suotuisia törmäyksiä tapahtuu enemmän ja yhä useampi törmäyksistä johtaa kemialliseen reaktioon.
Koonti kemiallisista reaktioista
Seuraavaan taulukkoon on koottu kemiallisia reaktioita perusjaon, epäorgaanisen kemian ja orgaanisen kemian reaktioiden mukaan. Tarkemmat reaktiomekanismit ja reaktio-olosuhteet on esitelty reaktiokohtaisesti alaluvuissa.
Nämä määritelmät perustuvat Brønstedtin happo-emästeoriaan. Vertaa Brønstedtin teoriaa Arrheniuksen määritelmään, joka toimii ainoastaan vesiliuoksissa, tai Lewisin määritelmään, joka toimii laajemmassakin yhteydessä. Lewisin määritelmässä emäs luovuttaa elektroniparin ja happo vastaanottaa sen. Määritelmä on käytössä esimerkiksi kompleksiyhdisteiden syntymisen yhteydessä.
1. Kemiallisen reaktion keskeinen tunnuspiirre on, että
- liuoksen väri muuttuu.
- aineen rakenne muuttuu.
- lämpötila muuttuu.
2. Kemiallisen reaktion tuote on lähtöainetta
- epästabiilimpi.
- raskaampi.
- pysyvämpi.
3. Reaktiot tapahtuvat vain, jos rakenneosat törmäävät toisiinsa oikealla nopeudella oikeassa kulmassa. Reaktiota voidaan nopeuttaa lisäämällä suotuisten törmäysten todennäköisyyttä. Tämä saadaan aikaiseksi esim.
- kuumentamalla reaktioseosta.
- jäähdyttämällä reaktioseosta.
- sekoittamalla reaktioseosta.
4. Aineen ja energian häviämättömyyden lain mukaan
- ainetta tai energiaa ei voi luoda tyhjästä eikä hävittää.
- kemiallisessa reaktiossa syntyy energiaa.
- kemiallisessa reaktiossa syntyy usein enemmän ainetta kuin on lähtöaineita.
5. Molekyylien lämpöliike voidaan lopettaa jäähdyttämällä systeemin lämpötila riittävän alhaiseksi.
- Kyllä
- Ei