Luku 1.1 (Lukion Kemia (KE1))

Tervetuloa orbitaalille

Edessäsi on Orbitaali 1 -teos, joka sisältää moduulin KE1 Kemia ja minä. KE1 ja KE2 -moduulit ovat lukion kemian opintojesi lähtölaukaus ja samalla ainoat lukion kemian pakolliset moduulit. On erityisen hienoa, että aloitat kemian matkasi sähköisellä Orbitaali-sarjalla.

Orbitaali on moderni kemian oppimateriaali, joka kannustaa oppijaa ihmettelemään, tutkimaan ja ymmärtämään kemiaa. Teksti on kirjoitettu mukaansatempaavasti. Esimerkeiksi on valittu arjesta tuttuja, tärkeitä kemian ilmiöitä ja keksintöjä. Ilmiöiden visualisointiin on käytetty perinteisen tekstin lisäksi animaatioita, videoita ja 3D-malleja. Tehtävät mukailevat uuden digitaalisen ylioppilastutkinnon mallia edeten muistamista testaavista tehtävistä käsitteiden kautta soveltaviin ja haastavampiin tehtäviin.

Mallit ja visualisointi ovat keskeisiä kemian opiskelussa. Kemiaa opitaan visualisoimalla omia ajatuksia ja esittämällä niitä muille oppijoille. Keskustelujen kautta oma ajattelu kehittyy. Mallinnuksessa hyödynnetään simulaatioita, mutta myös kynää ja paperia tarvitaan. Visualisointitavat ovat vapaasti oppijan valittavissa.

Kemiaan opitaan myös yhdessä. Oppiminen on luonteeltaan sosiaalista, joten materiaali kannustaa oppijaa työskentelemään yhteisöllisesti.

Intoa ja onnistumista kemian opintoihin! Kemia on suurin tiede.

- Tekijät

Tehtävät ja ratkaisut

Materiaalin tehtävät on jaoteltu kolmeen kategoriaan, jotka mukailevat kemian ylioppilaskokeen tehtäväjaottelua.

  • Testaa tietosi -kategoriassa on väittämä-, monivalinta- tai yhdistelytehtäviä.
  • Perustehtävät ovat määrittely-, selitys- tai perustelutehtäviä.
  • Soveltavat tehtävät ovat vertailu-, arviointi- tai sovellustehtäviä. Ne voivat olla aineisto- tai selvitystehtäviä, joihin sisältyy tekstin tuottamista.

Osa Testaa tietosi -tehtäviä on tekstin ohessa kertaamisen tukena. Muut tehtävät on liitetty alalukujen ja kokeellisuus-osioiden tehtäväpaketteihin. Matemaattista tekstiä vaativiin tehtäviin voi vastata materiaalin sisäisellä kaavaeditorilla.

Lisätietoa ylioppilaskokeesta:

Koekohtaiset määräykset ja ohjeet | Ylioppilastutkintolautakunta

Tehtävien ratkaisut

Testaa tietosi -tehtäviin saat automaattisen vastauksen. Muihin tehtäviin ratkaisut on laadittu soveltuvin osin, ja ne löytyvät Opettajalle-luvusta.

Työselostus

Työselostus laaditaan samalla periaatteella kuin tieteellinen raportti. Se on kirjallinen tai sähköisesti tehty esitys, jossa selkeällä ja johdonmukaisella tavalla esitellään työssä käytetyt teoreettiset ja kokeelliset menetelmät sekä tulokset. Työselostuksen pituus ei kuvaa sen paremmuutta. Siinä pitää olla seuraavat osat.

Työselostuksen rakenne

  • Nimi
  • Yhteenveto
  • Teoria
  • Kokeelliset menetelmät ja työvälineet
  • Tulokset ja virheen arviointi
  • Johtopäätökset
  • Kirjallisuus ja lähteet
  • Liitteet
Yhteenveto

Yhteenvedossa esitetään lyhyesti, mikä on työn aihe ja millä menetelmällä sitä on tutkittu sekä mitä tuloksia on saatu. Tuloksista esität johtopäätökset. Tämä kannattaa tehdä viimeiseksi.

Teoria

Teorian voi aloittaa lyhyellä johdannolla, jossa käsittelet kuvailevasti tutkittavaa ilmiötä tai laitetta sekä tutkimukseen liittyviä käsitteitä. Tässä pyrit tuomaan esille, miksi aihetta tutkitaan ja miten tutkimus liittyy joihinkin kemian ilmiöihin. Lähteet lisäät työn loppuun.

Kokeelliset menetelmät ja työvälineet

Muista esitellä kokeessa käytetty laitteisto ja/tai työvälineet. Laitteiden toimintaa voi kuvata piirroksella tai valokuvalla.

Tulokset ja virheen arviointi

Kerro mitä saatiin selville, tai laske havainnoista käsin tulokset. Tuloksia esiteltäessä on tehtävä arvio niiden luotettavuudesta.

Johtopäätökset

Tässä osassa arvioit koetulokset, esität tulosten kritiikki sekä tuloksista tehtävät johtopäätökset. Vertaile kokeellisia ja kirjallisuudesta löytyviä arvoja keskenään ja tuo esille mahdolliset ristiriidat.

Kirjallisuus ja lähteet

Käytetty kirjallisuus ja lähteet luetteloidaan tähän kohtaan.

Liitteet

Liitteiksi liität alkuperäiset työpaikalla tehdyt mittaustulokset, kuvat ja suurehkot kuviot.

Käsitekartta

Käsitekartta on graafinen tiedon jäsentämisen työkalu, jolla voidaan esittää tietorakenne tarkasteltavasta aiheesta. Käsitekartta sopii mainiosti kemian tietojen opiskeluun ja havainnollistamiseen. Monet tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet käsitekarttojen käytön edistävän oppimista.

Käsitekartta koostuu käsitteistä ja niitä yhdistävästä linkkisanasta. Linkkisana kertoo käsitteiden välisen yhteyden. Se on usein esimerkiksi verbi. Kartoitusta ohjataan ydinkysymyksellä, johon käsitekartta antaa vastauksen.

Käsitekartan laatiminen edellyttää tiedon lisäksi myös taitoa, minkä vuoksi sen työstäminen voi tuntua aluksi haastavalta, samoin kuin vaikka kitaran soiton aloittaminen.

Käsitekartan rakentaminen on luovaa työtä, ja kartoista tulee entistä parempia, kunhan vain jaksaa harjoitella. Aloita aluksi kevyesti, ja tee pieniä alle 15 käsitteen kokoisia karttoja.

Käsitekarttoja voi piirtää paperille tai laatia tietokoneella esim. CmapTools, GoogleDraw tai LibreOffice Draw -ohjelmistoilla. Tietokoneella piirtämisen etu on, että karttoja voi tallentaa ja muokata myöhemmin, sekä jakaa muille helpommin kuin paperille piirrettyjä karttoja.

Odota