Sisukord
×

Ohje opettajalle

Rekisteröityminen

 1. Pyydä tilin luomista tällä lomakkeella tai luo tunnukset itsenäisesti kirjautuen suoraan sisään MPASS-tunnuksilla.
  1. Lomakkeen täyttämisen jälkeen e-Opin järjestelmänhaltija lähettää sinulle sähköpostilla kutsun luotuaan sinulle tilin koulusi alle.
  2. Sähköpostiosoitteestasi tulee käyttäjätunnuksesi Opiq-oppimisalustalla. Kutsu sisältää linkin, jonka kautta pääset luomaan salasanan.
 2. Ulkoiset todennuspalvelut: Google, Facebook ja MPASS.
  1. voit käyttää rekisteröinnissä tai liittää ne myöhemmin tiliisi klikkaamalla nimesi vieressä olevaa alasvetovalikkoa → minun asetukseni → kirjautumistavat
 3. Luotuasi salasanan kirjaudu sisään Opiqiin osoitteessa https://e-oppi.opiq.fi/Account/Login

Kutsu on voimassa seitsemän päivän ajan ja vain kerran – kun salasana on määritetty, samaa linkkiä ei voi enää salasanan määrittelemiseen käyttää. Jos salasana on unohtunut, on uuden salasanan määrittäminen tehtävä Opiqin sisäänkirjautumissivulla (Opiqin salasana on unohtunut). Samalla painikkeella voit myös lähettää itsellesi uuden kutsun, jos se on ehtinyt mennä vanhaksi.

Mobiililaitteella Opiq-alustaa voi käyttää myös kätevän sovelluksen avulla. Sovelluksen voi ladata Android ja Apple -versioina.

Aloitusnäkymä (kirjautuneena)

 1. Etusivu.
 2. Kirjasto: Opettajana näet kaikki e-Opin digikirjat tältä välilehdeltä ja voit luoda kursseja koululle tilatuista digikirjoista.
 3. Tehtävät-näkymä: Tässä näkyvät tulevat ja viimeisen 30 päivän sisällä erääntyvät tehtäväkokonaisuudet pikakuvakkeina (Anna tehtäviä -toiminnolla annetut).
 4. Kurssit-näkymä: Pikakuvakkeet luomiisi kursseihin.
  1. Kirjanmerkki vie käsiteltävään lukuun, mikäli olet sen määrittänyt kurssissa kirjanmerkki-painikkeella.
  2. Luvun tehtävät vie tehtäväkokoelmaan, jossa näet kaikki luvun tehtävät.
  3. Tehtäväkokonaisuudet vie Anna tehtäviä -toiminnolla antamiisi, eräpäivällisiin tehtäviin.
 5. Käyttöohjeet ovat helposti saatavilla, video-ohjeet löytyvät täältä.

Kurssin (opintojakson) luominen

 • Sisäänkirjautuneena pääset kaikkiin Opiqin Kirjastossa (kuva 2) oleviin oppimateriaaleihin ja voit luoda niistä kursseja eli opintojaksoja, joihin oppilaat liittyvät.
 • Tarkistathan, että koulullesi on tehty tilaus, jotta myös lisenssit on lisätty alustalle.
 • Alustan lukuvuosi vaihtuu elokuun alussa, ja sitä ennen luodut kurssit arkistoituvat. Luo siis kurssisi seuraavalle lukuvuodelle vasta elokuun alun jälkeen.
 • Asetukset-sivulta voit halutessasi lisätä kurssiin myös muita koulullesi tilattuja kirjoja Lisää oppimateriaali -painikkeella. Huomaa tällöin aktivoida molemmat lisenssit: Aktivoi toisen kirjan lisenssi sen jälkeen, kun kaikki oppilaat ovat jo liittyneet kurssille.

Tapa 1

 • Mene Kirjasto-välilehdelle ja valitse sieltä haluamasi oppimateriaali klikkaamalla kirjan kantta. Klikkaa oikean alakulman painiketta Tee kurssiksi → nimeä kurssi (esim. FY01/2021)→ muuta oppimateriaali kurssiksi. Mikäli haluat liittää oppikirjan jo olemassa olevaan kurssiin, klikkaa silloin Lisää kurssiin -painiketta → valitse kurssi, johon materiaali liitetään → lisää opetusaineisto.

Voit liittää 3.-luokan ympäristöopin kirjan oheen myös muita ympäristöopin kirjoja, lukiosaksan kurssikirjoihin voi liittää saksan kielioppikirjan jne, mikäli se on tilattu koululle.

Tapa 2

 • Klikkaa Tehtävät ja kurssit -näkymässä Kurssit-lohkon Lisää valintoja -painiketta → lisää kurssilisää Opiqin kurssi.
 • Nimeä kurssi haluamallasi tavalla (esim. Biologia 1.1. S-2021), valitse haluamasi oppimateriaali alasvetovalikosta ja tallenna sivun alareunasta.
 • Voit lisätä kurssille muita oppimateriaaleja myöhemmin Kirjasto-sivulta klikkaamalla siellä kirjan kantta ja valitsemalla “lisää kurssiin” tai luomasi kurssin asetuksista kohdasta “Lisää oppimateriaali”. Huomaa tällöin aktivoida molemmat lisenssit: Aktivoi toisen kirjan lisenssi sen jälkeen, kun kaikki oppilaat ovat jo liittyneet kurssille.

Oppilaiden lisääminen ja lisenssien aktivointi

Huom! Maksuttomuuden piiriin kuulumattomat lukio-opiskelijat liittyvät samalla ohjeella kuin muutkin. Lisenssejä on e-Opin puolesta annettu ylimääräisiä.

A) Koodilla liittyminen on kätevä toiminto etenkin, kun oppilaita on paljon

 1. Klikkaa luomasi kurssi auki sen kannesta (Kurssit löytyvät Opiqin etusivulta, johon pääset vasemman yläkulman Tehtävät ja kurssit-painikkeella). Mene luomasi kurssin ASETUKSET-välilehdelle.
 2. Klikkaa vihreää “Aktivoi koodilla liittyminen” -painiketta.
 3. Lopuksi aktivoi vielä lisenssit klikkaamalla “Aseta lisenssin lisääminen” -painiketta. Avautuvassa välilehdessä valitse alasvetovalikosta koululle tilatut oppilaslisenssit, jotka on nimetty kirjan mukaan. Liitä kurssille liittymiskoodi malliviestiin ja lähetä se oppilaille.
 4. Jos kurssilla on käytössä kaksi kirjaa, tulee tällöin aktivoida molemmat lisenssit: Aktivoi toisen kirjan lisenssi sen jälkeen, kun kaikki oppilaat ovat jo liittyneet kurssille.

Huom! Saksan kielioppia ei kuitenkaan tarvitse aktivoida jo aiempana vuonna sitä käyttäneiden kursseilla, koska lisenssi on heillä voimassa 5 vuotta.

Tarvitset siis kullekin kurssille/kirjaan koodin, jonka annat oppilaille viestin mukana. Tämän malliviestin saat meiltä omaan sähköpostiisi muun ohjeistuksen mukana, ja se löytyy myös tämä ohjeen lopusta.

Oppilas tarvitsee Opiq-tiliä luodessaan koulun koodin, jonka löydät Opiqista klikkaamalla omaa nimeäsi oikeasta yläkulmasta ja sieltä koulun asetukset -kohdasta.

B) Oppilaan manuaalinen lisääminen ja kirjaan kutsuminen

 • kirjoita nimet yksitellen ja klikkaa Lisää oppilaat -painiketta. Suositeltavaa, kun uusia oppilaita on vähän esim. yksi pieni ryhmä.
 • Valitse olemassa olevista tai arkistoiduista listoista -toiminnolla voit lisätä edellisenä vuonna pidetyn kurssin oppilaita kirjaan. Ryhmät saat näkyville, kun muutat oppimisaika-valikkoon edellisen lukuvuoden.
 • Jos lisäät oppilaat itse kurssille tavalla tai toisella, ei malliviestiä koodeineen tarvitse lähettää.
 • Uuden oppilaan sähköpostiin lähtee kutsu alustalle ja kurssi näkyy hänellä valmiina. Kutsu sisältää linkin, jolla hän pääsee asettamaan salasanan tai rekisteröitymään käyttäen muuta tunnistautumistapaa.

On tärkeää, että alustalle kirjaudutaan aina sillä painikkeella, jolla tili on luotu/on tunnistautunut eikä luoda useita käyttäjätilejä. Opiq-painiketta käytetään, mikäli tili on luotu sähköpostin ja salasanan avulla. Aiemmin Opiqia käyttäneille ei lähde automaattista kutsua, mutta kurssi ilmestyy Opiqin etusivulle.

Oppimateriaalin toimintoja

Valitse ensin luomasi kurssi Tehtävät ja kurssit -näkymän Kurssit -lohkosta klikkaamalla sen nimeä/kuvaketta.

Toiminnot kurssin etusivulla

 1. Oppimateriaali-sivulla näet sisällysluettelon. Lukujen nimiä klikkaamalla pääset lukuihin.
 2. Tehtäväkokonaisuudet, jotka olet antanut tällä kurssilla oppilaiden tehtäväksi Anna tehtäviä -toiminnolla.
 3. Asetukset-sivulta voit lisätä ja/tai poistaa oppilaita ja opettajia sekä oppimateriaaleja, asettaa liittymiskoodin sekä aktivoida lisenssin oppilaille.
 4. Kirjanmerkki näyttää käsiteltävän luvun ja siitä tulee pikalinkki myös oppilaan näkymään. Määritä kirjanmerkki klikkaamalla luvun numeroa, jolloin luku muuttuu vihreäksi. Kirjanmerkkiä ei voi poistaa, mutta sitä voi siirtää luvusta toiseen.
 5. Pääset lukukohtaisiin tehtäviin klikkaamalla tehtävien lukumäärää osoittavaa numeroa.
 6. Oppilaiden suoritukset luvuittain, linkki vie tarkempaan koontiin.

Toiminnot kirjan sisälla

 • Ääneenlukutoiminto
 • Tekstin korostus- ja muistiinpanotoiminto Jokaisen käyttäjän henkilökohtainen toiminto omia merkintöjä varten, myös oppilailla. Ilmestyy, kun tekstiä maalataan esim. hiirellä. Huom! Tekemäsi korostukset eivät näy oppilaille.
 • Lisää omaa materiaalia Voit lisätä tekstiä ja/tai tiedostoja. Nämä näkyvät myös kurssin oppilaille ja päivittyvät automaattisesti kaikkiin niihin kursseihin, joilla ko. kirja on käytössä nyt tai myöhemmin.
 • “Lisää aiheesta” näyttää samankaltaista sisältöä muista oppikirjoista Tekoälyavusteinen samankaltaisen sisällön hakutoiminto, joka listaa linkeiksi samasta aiheesta helpompaa tai vaativampaa aineistoa. Oppilailla on pääsy kaikkiin oppikirjoihin näitä linkkejä pitkin.
 • Kuvien ja videoiden hyödyntäminen Näytä kuva projektorissa kätevästi klikkaamalla projektori-kuvaketta kuvan kulmassa. Kuvake ilmestyy myös omiin lisäyksiisi. Projektorinäkymässä voit selata luvun kaikkia kuvia nuolipainikkeilla.

Tehtävät kirjassa

Jokaisessa digikirjassa on lukujen teorian sisään upotettuja automaattisesti korjautuvia ns. pikkutehtäviä sekä tehtäväpinon tehtäviä, joita voit jakaa oppilaille kahdella eri tavalla. Kaikki tehtävät on numeroitu lukujen nimien yhteyteen, ja numero toimii linkkinä tehtäviin (kuva 8 kohta 1).

 1. Linkki luvun kaikkiin tehtäviin, joita on sekä lukujen sisällä (näkyy automaattisesti oppilaille) että opettajan tehtäväpinossa (ei näy oppilaille automaattisesti).
 2. Suoritukset toimii linkkinä tuloksiin.
 3. Tilastot-osiossa näkyy kooste oppilaiden suorituksista luvuittain (ei sisällä Anna tehtäviä -toiminnolla annettuja tehtäviä). Voit tarkastella koko ryhmää tai yksittäistä oppilasta hakemalla nimen alasvetovalikosta, jolloin Suoritukset-sarake näyttää oppilaan tiedot.
 4. Tehtäväkokonaisuudet-näkymä listaa Anna tehtäviä -työkalulla annetut kokonaisuudet.

Luvun sisäiset “pikkutehtävät”

 • Tekstien lomassa lukujen sisällä on näkyvillä aakkosilla merkittyjä itsekorjautuvia tehtäviä. Oppilas voi tehdä tehtäviä niin monta kertaa, kuin haluaa. Ne siis soveltuvat uuden opettelun ohella myös opitun kertaamiseen.
 • Jos oppilas muuttaa vastauksiaan lukujen sisällä, päivittyy ajantasainen tieto opettajan näkymään automaattisesti.

Tehtäväpinon tehtävät

 • Tehtäväpinon tehtävät ovat oletusasetuksena näkyvillä vain sinulle opettajana. Oppilas näkee näitä opettajan tehtäväkokoelman tehtäviä siis vain silloin, kun olet jakanut ne oppilaille Jaa oppilaille -toiminnolla tai antanut niitä tehtäväksi Anna tehtäviä -toiminnolla.

Vinkki: Jaa tehtäviä -toiminnolla voit jakaa vaikka kaikki tehtävät nopeasti oppilaan näkymään ilman, että muodostat niistä tehtäväkokonaisuuksia eräpäivineen - Älä jaa opettajan materiaalissa (viimeinen luku) olevia kokeita! Näet oppimateriaali-näkymässä myös oppilaskohtaisesti, kuinka kukin on kirjassa edennyt, kun vaihdat oppilaan nimen alasvetovalikkoon. Koonti sisältää myös lukujen sisällä tehdyt tehtävät. Tämä on informatiivinen näkymä arvioidessasi oppilasta.

Jos haluat arvioida ja/tai kommentoida mm. avotehtävien vastauksia, käytä silloin Anna tehtäviä -toimintoa. Ko. toiminnolla kannattaa myös pitää testejä tai antaa määräaikana palautettavia kurssitehtäviä, jotka haluat arvioida. Myös itse luomasi tehtävät annetaan ko. toiminnolla. Anna tehtäviä-toiminnolla annetuista tehtävistä tulee myös ilmoitus oppilaan etusivulle.

Tämä helpottaa myös jatkuvaa arviointia, kun muodostat tehtäväkokonaisuuksia mielestäsi tärkeimmistä tehtävistä. Huomaa, että voit käyttää molempia tapoja tai vain toista.

Jaa oppilaille -toiminto

 • Avaa tehtävät oppilaan sisällysluettelonäkymään. Oppilas pääsee tehtäviin kunkin luvun perässä olevasta numerosta.
 • Oppilas voi tehdä, tallentaa ja lähettää opettajalle tehtäviä myös yksi kerrallaan.
 • Lähettämisen jälkeen oppilas näkee oikeat ratkaisut (tällä hetkellä automaattisesti korjautuvien tehtävien osalta).
 • Opettaja voi valita luvusta kaikki tehtävät (Kuva 9 kohta 3) ja jakaa ne oppilaille oikean alakulman Jaa oppilaille -painikkeella. Oikean yläkulman nuolipainikkeilla pääsee seuraavan ja edellisen luvun tehtäviin.

 1. Pikapainike, jolla voit jakaa tehtävän oppilaan näkymään. Kun tehtävä näkyy oppilaalla, on ikoni vihreä.
 2. Painike, jolla voit valita tehtäväpinon kaikki tehtävät kerralla..
 3. Ja jakaa ne oppilaille.
 4. Tai antaa tehtäväksi.
 5. Oppilaiden vastaukset näkyvät koontina Suoritukset-välilehdellä mm. prosentteina ilmaistuna.
 6. Kaikki tehtävät voi avata samaan näkymään allekkain tai selata niitä nuolipainikkeilla.
 7. Näyttää yleiskatsauksen luvun sisäisistä pikkutehtävistä. Tehtävien nimet toimivat linkkeinä itse tehtäviin, jotka avautuvat uuteen välilehteen.
 8. Luo oma tehtävä tällä painikkeella.

Anna tehtäviä -toiminto

Voit selata tehtäviä Tehtäväkokoelma-näkymässä (kuva 9) ja valita tehtävät, jotka haluat antaa tehtäväksi. Klikkaa painiketta “Anna tehtäviä”, jolloin tehtävätyökalu avautuu. Tehtävätyökalulla voit pitää testejä oppilaille tai määrittää esimerkiksi määräaikana palautettavia kurssitehtäviä.

 1. Valitse tehtävät: valitse luvun tehtävät ruksimalla ne tehtäväkokoelmasta tai itse luomistasi tehtävistä, ellet tehnyt tätä jo Tehtäväkokoelma-näkymässä. Valittujen tehtävien lukumäärä näkyy suluissa kohdassa Valitut tehtävät, ja sitä klikkaamalla näet tehtävät, jotka olet tehtäväkokonaisuuteen valinnut. Valitut tehtävät alusta numeroi, joten niihin on helppo viitata esim. tarkastuksen yhteydessä.
  1. Tehtävän kohdalla olevaa suurennuslasi-kuvaketta klikkaamalla pääset näkemään tehtävän kokonaisuudessaan.
  2. Osittain tai kokonaan automaattisesti tarkistuvat tehtävät on merkitty salamasymbolilla.
  3. Voit sisällyttää samaan tehtävänantoon tehtäviä eri luvuista (Luku-alasvetovalikkoa vaihtamalla), tallentaa kokonaisuuden ja antaa tehtäväksi, kun on oikea aika.
 2. Määritä tehtäväkokonaisuuden tiedot: Määritä halutessasi tyyppi ja lisätyyppi. Näitä kannattaa käyttää, mikäli haluat seurata ja suodattaa tyypeittäin oppilaiden menestymistä. Vaihda tarvittaessa otsikko, lisää kommentti ja aseta eräpäivä. Otsikko ja eräpäivä ovat pakollisia asettaa, muuten tehtävää ei voi lähettää oppilaille.
 3. Valitse tehtäväkokonaisuuden vastaanottajat: Tässä voit yksilöllistää tehtävänantoa valitsemalla oppilaita yksitellen koko opetusryhmän sijaan. Oletusasetuksena on kurssi, jolta tehtävänantoa aletaan määrittää.
 4. Klikkaa lopuksi “Anna tehtäväksi” tai “Tallenna” (mikäli annat nämä tehtäväksi myöhemmin).

Oppilas näkee hänelle annetut tehtävät sekä etusivullaan että Tehtäväkokonaisuudet-välilehdellä.

Annetut tehtävät näkyvät vain niillä, jotka ovat kirjassa mukana tehtäväkokonaisuutta annettaessa. Mikäli oppilas liittyy kirjaan myöhemmin, voit lisätä hänet “Lisää oppilaita” -painikkeella avattuasi muille jo annetun tehtäväkokonaisuuden.

Tehtävät on ratkaistava ja jokaisen tehtävän sivulla vastaukset myös tallennettava. Jos tehtäväksi on annettu luvun lukeminen, on oppilaan merkittävä luku luetuksi kunkin luvun lopussa. Oppilas voi lisätä tehtävään myös omaa aineistoa “Lisää materiaali”- painikkeella.

Oppilas voi arvioida yksittäisen tehtävän vaikeusastetta. Valittavana on kolme vaihtoehtoa – helppo, keskivaikea, vaikea (esimerkki näyttökuvassa).

Lopuksi oppilas lähettää tehtäväkokonaisuuden opettajalle arvioitavaksi ja suorittaa ko. välilehdellä halutessaan itsearvioinnin (1–5 tähteä).

Tehtävien tekemisestä on tarkempi kuvaus oppilaan ohjeissa.

Tehtäväpalautusten tarkastelu ja arviointi

 • Kirjauduttuasi Opiqiin olet etusivun näkymässä, jossa on kaikki kurssisi ja antamasi tehtävät jokaiselta kurssilta (kuva 11).
 • Kutakin tehtäväkokonaisuutta klikkaamalla pääset tarkastelemaan sitä tarkemmin.
 • Pääset tarkastelemaan antamiasi tehtäviä myös kurssia klikkaamalla ja valitsemalla sieltä Tehtäväkokonaisuudet.

Huom! Sinun tulee julkaista palautukset oppilaille, jotta he näkevät tiedot suoriutumisestaan. Julkaise ne siis, vaikket muuttaisikaan arviointeja. Arvioinnit voidaan julkistaa kunkin tehtäväkokonaisuuden yhteenvetosivulla kaikille oppilaille samanaikaisesti lisäämällä ruksi jokaisen oppilaan eteen ja klikkaamalla “Julkaise valitut” tai yksitellen "Tallenna ja anna suoritusprosentti heti" -painikkeella palautuksesta toiseen edetessäsi yläkulman nuolipainikkeilla.

Mikäli haluat, että kaikki oppilaat korjaavat vastauksiaan, voit lähettää heidän vastauksensa takaisin. Valitse kaikki palautukset ja viimeistele “Lähetä takaisin” -painikkeella.

Yksittäisen tehtäväkokonaisuuden tarkastelu

 • Tämä näyttää hyödyllisen koonnin; mikä oli vaikein ja helpoin tehtävä, keskimääräinen suoritusprosentti ja kuka ei ole palauttanut tehtävää (kuva 12).
 • Kun tehtävä koostuu automaattisesti tarkistuvista tehtävistä, sinun ei tarvitse välttämättä tarkistaa palautusta.
 • Alusta laskee, kuinka monta prosenttia oppilaan antamista vastauksista on oikein ja kuvaa sen suoritusprosentin (Sp) sarakkeessa.
 • Jos tehtävänannossa on tehtäviä, joita ei voi automaattisesti tarkistaa, kuvautuu oppilaan nimen perään varoituskolmio.
 • Oppilaan nimeä klikkaamalla pääset tarkastelemaan palautusta. Voit arvioida tehtäväkokonaisuuden tai lähettää sen tarvittaessa uudelleen tehtäväksi (Lähetä takaisin).
 • Näet automaattisesti korjattujen tehtävien kohdalla, mitkä vastaukset ovat oikeita tai vääriä. Voit kuitenkin halutessasi muuttaa automaattista korjausta.
 • Jos tehtävä ei ole automaattisesti tarkistuva, on sinun korjattava ne painikkeilla (kuva 13). Tässä sinulla on apuna mallivastaus kunkin tehtävän ohessa, jota voit hyödyntää (kuva 13). Opettaja näkee oppilaan suorittaman itsearvioinnin viiden tähden järjestelmässä.

✓ – oikea vastaus; x – väärä vastaus; ! – vastaus, jota ei ole tarkistettu; ? – vastaus, josta ei ole annettu arvosanaa

Arviointityypit

Arvosana 1–5: arvosana voidaan syöttää numeroasteikolla 1–5 ja lisätä siihen +/- klikkaamalla asteikolla numeron ylä- tai alapuolelle Suoritusprosentti: osoittaa, kuinka monta oikeaa vastausta prosenttilukuna on kaikkien vastausten joukossa. Lasketaan automaattisesti Formatiivinen arvostelu: opettaja kirjoittaa työstä yhteenvetokommentin kommenttilaatikkoon Muu arvosana: voidaan syöttää muuntyyppinen arvosana, esimerkiksi HYV= hyväksytty, HYL= hylätty

 • Arvioituasi palautuksen klikkaa “Tallenna ja ilmoita arvosana heti”, jotta työ ja sen tulos lähetetään oppilaalle.
 • Tallenna”-painikkeella arviointi tallentuu, mutta sitä ei vielä lähetetä oppilaalle.
 • Arvioinnit voidaan julkistaa myös yhteenvetosivulla kaikille oppilaille samanaikaisesti lisäämällä ruksi jokaisen oppilaan eteen ja klikkaamalla “Julkaise valitut”.
 • Arviointia voi muokata ja julkaista uudelleen.
 • Pääset edellisen tai seuraavan oppilaan vastaukseen sivun yläreunan nuolipainikkeilla <>.

Oppilaskohtainen analytiikka

Tehtäväkokonaisuudet -välilehdellä voit suodattaa näkymää aina oppilaan ja/tai tehtävän tyypin mukaan (mikäli olet määritellyt tyypin ja lisätyypin tehtävää antaessasi). Kohdassa Suodata töitä (kuva 15) voit tarkastella oppilaan suoriutumista antamistasi tehtävistä ja valita lisäksi tehtävän tyypin. Yksittäistä tehtävää klikkaamalla pääset näkemään oppilaan vastaukset ja arvioimaan, ellet ole sitä vielä tehnyt.

Muuta hyödyllistä

Opettajan materiaalit

Opettajan materiaalit sijaitsevat omana lukunaan kirjassa. Opettajan materiaali sisältää hieman teoksesta riippuen kirjan PDF-tiedostoina sekä vastaukset, mikäli haluat jakaa ne oppilaille. Kaikki edellä mainitut tiedostot löytyvät luvun numeroa klikkaamalla. Osassa kirjoista on myös mukana kokeita. Tehtävien mallivastaukset on sisäänrakennettu opettajan näkymään, katso kuvat 13 ja 14.

Opettajalle oppilaan rooli kirjaan

Haluatko nähdä, miltä kirja näyttää oppilaalle? Lisenssejä on e-Opin puolesta annettu ylimääräisiä, joten voit luoda itsellesi oppilaan roolin. Näkymiä pääset katsomaan myös oppilaan ohjeeseen.

 1. Klikkaa luomasi kurssi auki ja mene sen Asetukset-välilehdelle.
 2. Klikkaa Oppilaat-laatikossa olevaa Lisää tai muuta oppilaita -painiketta.
 3. Kirjoita nimesi ja sähköpostiosoitteesi (sama, jolla opettajan tunnuksesi on tehty) ja viimeistele Lisää oppilaat -painikkeella.

Jatkossa kirjautuessasi alustalle voit valita, kummassa roolissa haluat kirjautua. Oppilaan näkymässä yläbanneri on sininen ja opettajan näkymässä punainen. Kesken istunnon voit vaihtaa roolia valikosta, joka avautuu alustan oikeasta yläkulmasta omaa nimeäsi klikkaamalla - vaihda roolia. Huom: Tämä painike ilmestyy, kun olet kirjautunut kerran ulos roolin lisäämisen jälkeen.

Opettajalla on sijainen

Sijaisen voi lisätä opettajan rooliin niinikään Asetukset-kohdasta:

 1. Klikkaa luomasi kurssi auki ja mene sen Asetukset-välilehdelle.
 2. Klikkaa Opettajat-laatikossa olevaa Muokkaa opettajia -painiketta.
 3. Kirjoita sijaisen nimi ja sähköpostiosoite niille varattuihin kenttiin ja viimeistele Lisää opettajat-painikkeella.

Uudelle käyttäjälle lähtee automaattisesti kutsu alustalle ja kirja näkyy hänen etusivullaan. Jos sijaisella on jo tunnukset Opiqiin, kirja ilmestyy nyt hänen etusivulleen.

Malliviesti oppilaalle (Ohje rekisteröitymiseen ja kurssille liittymiseen)

A) Rekisteröityminen

Rekisteröidy tästä

 1. Valitse kohta “Minulla ei ole Opiq-tiliä, haluan luoda tilin”.
 2. Hyväksy palvelun käyttöehdot.
 3. Valitse kohta "Luo tili sähköpostiosoitteella" (tilin voi tehdä myös MPASS, Facebookin ja Googlen tunnuksilla) ja täytä kysytyt tiedot. _________ koulun koodi on _______.
 4. Lisää myös raksi kohtaan "En ole robotti".
 5. Klikkaa lopuksi “Luo Opiqin tili ja liity kouluun”. Saat nyt sähköpostiisi rekisteröitymislinkin.
 6. Luo tili sähköpostiisi saapuneen linkin avulla. Sähköpostiosoitteesi on käyttäjätunnuksesi, salasanan saat määrittää itse.

B) Kirjautuminen ja kurssille liittyminen

 1. Kirjaudu Opiqiin osoitteessa https://e-oppi.opiq.fi/Account/Login. Käytä sitä kirjautumispainiketta, jolla olet tilisi luonut:
  1. Opiq-painiketta, mikäli loit tilisi sähköpostilla (MPASS/Google/Facebook-tileillä tehtyihin tunnuksiin on omat painikkeensa)
  2. Ole tarkkana, ettet luo vahingossa useita käyttäjätilejä nimelläsi, koska jokainen tili kuluttaa kirjalisenssin.
  3. Mikäli loit tilisi sähköpostilla ja haluat käyttää kirjautumiseen myöhemmin esim. MPASSia tai Googlea, YHDISTÄ NE SÄHKÖPOSTILLA LUOTUUN TILIISI SEURAAVASTI: Klikkaa alustalla oikean yläkulman painiketta, jossa lukee nimesi → asetukset → kirjautumistavat
  4. Älä luo uutta tiliä myöskään siinä tapauksessa, että unohdat salasanasi. Sen voi uudistaa "Opiqin salasana on unohtunut" -toiminnolla: https://e-oppi.opiq.fi/Account/RecoverLostPassword.
 2. Klikkaa “Liity kurssille” -painiketta etusivulla ja syötä avautuvaan tekstikenttään liittymiskoodi ______. Klikkaa vihreää “Liity kurssille”-painiketta.
 3. Ohjeet: Kuvalliset ohjeet / Video-ohjeet.

Usein kysyttyä

Opiskelija on lisätty kurssille, mutta kirjan luvut eivät avaudu.
V: Tarkista kurssin asetuksista, onko kurssin lisenssi aktivoitu.

Miten näen edellisvuosien kurssit?
V: Klikkaa etusivulla Lisää toimintoja -painiketta. Avautuvasta näkymästä löytyy Arkisto-sivusto, jonne kaikki pidetyt kurssit arkistoituvat heinä-elokuun vaihteessa.

Mistä näen koululle tilattujen lisenssien määrän?
V: Nopeimmin saat sen selville kysymällä meiltä: info@e-oppi.fi.

Miten voin yhdistää MPASS/Google/ Facebook -tilini sähköpostitse luotuun tiliin?
V: Klikkaa omaa nimeäsi (oikea yläkulma) - Minun asetukseni - kirjautumistavat.

Oppilaan kirja on “kadonnut”
V: Todennäköisin syy tähän on se, että oppilaalla on useita käyttäjätilejä. Pääset tarkistamaan asian kurssin Asetukset sivulta, kun klikkaat Lisää tai muuta oppilaita -painiketta. Pyydä oppilasta kirjautumaan tilillä, joka näkyy kurssilla.

Tehtäväkokonaisuus ei näy oppilaalla, vaikka se on annettu koko ryhmälle
V: Oppilas on ilmeisimmin liittynyt kurssille tehtävän antamisajankohtaa myöhemmin. Tehtäväkokonaisuuden voi lisätä hänelle avaamalla tehtäväkokonaisuuden sen nimestä ja klikkaamalla “Lisää oppilaita” -painiketta.

Ohje opettajalle
Odota