Yksin ja yhdessä

Toisten kuunteleminen on tärkeä osa ryhmätöiden tekemisessä.
Kohtaaminen

Kotitalousopetuksessa opiskellaan kohtaamisen taitoja. Kohtaaminen on tilanne, jossa kuunnellaan ja halutaan kuunnella toisia ja kertoa toisille asioita, tapahtumia ja tunteita. Kohtaamista kuvaavia asioita ovat läsnäolo, aito kiinnostus ja hyvän olettaminen toisesta, auttamisen halu, toisen kunnioittaminen sekä tila tunteille, tarpeille ja toisen kuulemiselle. Hyvä kohtaaminen on mahdollista vain ilmapiirissä, jossa ovat läsnä kunnioitus, luottamus ja turvallisuuden tunne.

Kohtaaminen ei kuitenkaan aina perustu sanoihin ja tekoihin, vaan kohtaamista tapahtuu myös ilman sanallista vuorovaikutusta. Siihen riittää katse ja hymy. Kohtaamista tapahtuu myös netissä, anonyymisti tai omalla profiililla. Kenelläkään ei pitäisi olla oikeutta käyttäytyä toista kohtaan epäkunnioittavasti vetoamalla omaan temperamenttiinsa ja hetken huumoriin, läppään.

Ruoanvalmistusta yhdessä retkipäivänä
Yhdessä ja itsenäisesti tekeminen

Kotitalousopetuksessa opiskellaan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, joilla tarkoitetaan kykyä ja halua kuunnella, kertoa omia mielipiteitä, keskustella ja tehdä tekoja toisten kanssa sekä toimia yhdessä. Taitoja voit harjoitella seuraamalla, keskustellen tai konkreettisesti harjoittelemalla. Itsenäinen työskentely on yksin toimimista ilman jatkuvaa ohjeistusta. Silloin tarvitaan kykyä aloittaa tuttu tehtävä ilman kehotusta ja kantaa vastuu tehtävän etenemisestä. Yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoihin kuuluu myös itsenäisesti työskentelyn taito, jotta yhdessä suunnittelut ja tehtävät oppimistehtävät saadaan tehtyä.

Onnistuneen kotitaloustunnin eväät

Mahtavaa että olet täällä!
Laita reppu ja lippis naulakkoon ja ota opiskeluvälineet mukaan. Älylaitteita voit käyttää tiedonhakutehtävissä. 
Huomaa: Ruoka-aineallergiat ja erityisruokavaliot

Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille!

On tärkeää ilmoittaa opettajalle omat ruoka-aineallergiat tai mahdolliset ruokavaliot.

Oppimistehtävän rakenne

Kotiin-kirjan jokainen oppimistehtävä sisältää 1–2 keskeistä tavoitetta, ohjaavia oppimiskysymyksiä, tehtäviin liittyviä tietoja sekä mahdollisuuden oppimista ohjaavaan, motivoivaan ja kehittävään formatiiviseen arviointiin.

Oppimistehtävässä olevia taitoja voi harjoitella ja opiskella erilaisilla ruoka- ja leivontaohjeilla sekä asumisen, siivouksen, pukeutumisen ja vaatehuollon tehtävillä. Oppimistehtäviä harjoitellaan yksin ja yhdessä.

Oppimistehtäviä löytyy jaksoista Taitorata ja Taitajat harjoittelee.

Vastaukset oppimistehtävissä oleviin ohjaaviin oppimiskysymyksiin löytyy jaksosta Taitajat tietää.