Öva att tala
A. Ställ följande frågor till din kompis
Byt också roller.
- Vad vill du bli?
- Var vill du vidareutbilda dig efter gymnasiet?
- Vill du kanske studera på engelska eller svenska – eller flytta utomlands för att studera där?
- Har du någonsin tänkt att kunskaper i svenska kan behövas också utanför Norden?
B. Vilka utbildningar kan man ta i Finland på svenska?
Kolla länkarna och ta reda på möjligheterna. Sök genom länkarna på sidan en utbildning, som intresserar dig.
Berätta:
- vad det är för en utbildning
- vad man har för undervisningsspråk
- hurdant innehåll utbildningen har
- hur länge utbildningen tar
- till vilket yrke man utbildar sig i den ifrågavarande utbildningen
- möjligheten till fortsatta studier efter grundutbildningen (t.ex. efter magisterexamen)
- möjligheterna till samarbete med utländska universitet eller högskolor
- möjligheterna till samarbete med andra aktörer
Berätta turvis om ert intresseområde för varandra.
Period i Fuengirola
Läs och lyssna på dagboken om den sydfinska Idas period på gymnasiet i Fuengirola.
Kära dagbok,
den 5 april 2017, Fuengirola
Att studera i den privata finska skolan i Fuengirola är ganska annorlunda jämfört med att studera i ett finskt gymnasium. Skolan är mycket mindre än skolorna i Finland överhuvudtaget är, och i gymnasienivån finns det bara cirka 40 elever här. Eleverna får mer individuell guidning eftersom undervisningsgrupperna är jättesmå. Till exempel i den svenska pratkursen finns bara tre elever. En skillnad mellan min skola i Finland och skolan i Fuengirola är också att man använder mer informationsteknik här. Det är både ekologiskt och praktiskt. Ekologi är dessutom en av de viktiga värderingar som betonas i läroplanen för den finska skolan i Fuengirola. En annan betoning är internationell undervisning och förståelse för olika kulturer. I skolan organiseras annorlunda evenemang, det finns till exempel en spansk vecka i programmet varje år. Skolmenyn har influenser från olika kulturer. Menyn innehåller exempelvis tortillas, paella och chili con carne. En del av skolpersonalen är också spanjorer.
Den tolfte april 2017, Fuengirola
Första veckan i den nya skolan var spännande. Jag var lite nervös för hur det skulle gå. Men att vara nervös var onödigt. Lärarna och andra studenter är så omtänksamma och vänliga. Jag har ju redan fått några kompisar. Jag gillar också mitt schema: religion, idrott, två kurser svenska och studiehandledning. På onsdagen gjorde vi en exkursion till Malaga och det var jätteroligt. Vi orienterade, kollade Malagas sevärdheter och åt lunch på en liten tapasbar. Nu är det påsklov!
Den 2 maj 2017, Fuengirola
På fritiden har jag gjort mycket. Jag har spelat golf med min pappa. Det finns flera fina golfbanor här. Jag har också träffat mina nya kompisar. Vi har fikat, shoppat och tillbringat tid på stranden. På morgnarna tycker jag om att promenera på strandgatan. Man organiserar olika evenemang i Fuengirola, till exempel en finsk bobollsmatch och en internationell Feria-marknad. Feria-marknaden var ett jättestort evenemang och där fanns mat, dryck och shower från olika länder. Det här året var Indien, Mexico, Brasilien, Finland och Thailand representerade i evenemanget.
– Ida Rusanen