Chapter 2.4 (Lukion Maantiede (GE1))

Myrskyt, tulvat ja muut sään ääri-ilmiöt

Johdanto

Sään ääri-ilmiöt ovat tietyn seudun normaalista säästä poikkeavia säätiloja. Niihin kuuluvat poikkeukselliset tuulet, voimakkaat sateet, kuivuus, kuumuus ja kylmyys.

Ilmastonmuutos on lisäämässä sään ääri-ilmiöitä kylmyyttä lukuun ottamatta. Varsinkin hellejakso ovat yleistyneet ja voimistuneet.

Tulevaisuudessa täytyy varautua entistä vaihtelevampiin säätiloihin. Ihminen voi hidastaa ilmastonmuutosta kansainvälisten sopimusten avulla. Parantuneet sään ennustemenetelmät ja evakuointijärjestelmät vähentävät voimakkaiden myrskyjen vahinkoja.

Kuolonuhreja tulee pääosin kehittyvissä maissa, mutta taloudelliset tappiot ovat suurimpia kehittyneissä valtioissa. Näillä mittareilla arvioituna suurimpia luonnonriskejä ovat maanjäristykset ja hirmumyrskyt. Niitä esiintyy vain tietyillä alueilla, joten muualla pahimmat luonnonriskit syntyvät muiden tekijöiden, esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksesta.​

Myrskyt ovat sään ääri-ilmiöitä, jotka voivat aiheuttaa huomattaviakin materiaalituhoja. Millaisia riskejä rannikkoalueella asuminen tuo tullessaan?
Rankkasateiden aiheuttamia tulvia ja kuivuuden aiheuttamia metsäpaloja v. 2021

Tuulen synty

Tuuli syntyy ilman virratessa korkeapaineesta kohti matalapainetta. Matalapaine puolestaan syntyy auringon lämmittämän ilman kohotessa ylös.

Tuuli syntyy ilman virratessa korkeapaineesta (K) kohti matalapainetta (M). Matalapaine puolestaan syntyy auringon lämmittämän ilman kohotessa ylös.

Tuulen suuntaan vaikuttaa myös maapallon pyörimisliikkeestä johtuva coriolis-ilmiö. Se kääntää tuulia pohjoisella pallonpuoliskolla oikealle ja eteläisellä puolestaan vasemmalle.

Coriolis-ilmiön takia tuuli puhaltaa vinosti kohti matalapaineen keskusta. Päiväntasaajalla coriolisilmiö ei vaikuta.

Pasaatituulet ovat päiväntasaajalle puhaltavia, melko pysyviä tuulia. Ne virtaavat kääntöpiirien korkeapaineen keskuksista kohti päiväntasaajan matalapainetta.

Alla olevasta painikkeesta pääset katsomaan tarkemmin tämänhetkisiä tuulia maapallon pinnalla. Voit pyörittää maapalloa vetämällä ja vaihtaa tarkasteltavaa tietoa napauttamalla vasemman alanurkan Earth-sanaa.

Polaaririntaman myrskyt

Polaaririntamaksi kutsutaan Pohjois-Euroopan leveysasteilla sijaitsevaa vyöhykettä, jossa napa-alueelta tuleva kylmä ilmamassa törmää kääntöpiirien läheltä tulevaan lämpimään ilmamassaan. Polaaririntama siirtyy auringon kohtisuoran paisteen osumisalueen mukana kesällä pohjoisemmaksi ja talvella etelämmäksi. Etelästä tulevan lämpimän ilman kohoaminen kylmän ilman päälle synnyttää matalapaineen keskuksia.

Kun kylmä, arktinen ilmamassa leviää kesällä lämmenneen merialueen ylle, meren lämmittämä ilma kohoaa voimakkaasti kylmän ilman päälle ja syntyy voimakkaita matalapaineita. Mitä suurempi lämpötilaero polaaririntaman rajalla on, sitä voimakkaampia myrskyjä kehittyy. Tämän takia Pohjois-Atlantin myrskyt ajoittuvat pääosin loppusyksyyn ja alkutalveen. Myrsky laantuu siirtyessään mereltä maalle, mutta alkutalvella Itämeren ollessa sula se voi voimistua uudelleen ylitettyään Ruotsin maa-alueen.

Myrskyssä keskituulennopeus ylittää 21 m/s, ja hirmumyrskyn rajana on 33 m/s. Suomen merialueilla ei ole esiintynyt hirmumyrskyjä, mutta Brittein saarilta Pohjois-Norjaan ulottuvalla alueella ne ovat vuosittaisia.

Iso-Britannian rannikko on altis myrskyille. Brighton, Iso-Britannia.

Trooppiset hirmumyrskyt

Trooppiset hirmumyrskyt ovat pyörremyrskyjä. Amerikassa niitä kutsutaan hurrikaaneiksi, Itä-Aasiassa taifuuneiksi ja Intian valtamerellä trooppisiksi sykloneiksi. Ne saavat energiansa lämpimästä merivedestä. Meriveden pintalämpötilan ollessa yli 26–27 °C voi syntyä erittäin voimakas nouseva ilmavirtaus ja vettä voi haihtua runsaasti.

Animaatio trooppisesta hirmumyrskystä
Trooppisten hirmumyrskyjen esiintymisalueet

Kun näin syntynyt syvä matalapaine alkaa täyttyä, syntyy kovia tuulia, joita coriolis-ilmiö kääntää. Tällöin tuuli alkaa kiertää matalapaineen keskusta, ja on syntynyt pyörremyrsky. Kun vesihöyry tiivistyy myrskyssä takaisin pisaroiksi, vapautuu lämpöenergiaa, joka tehostaa nousevaa ilmavirtausta ja sitä kautta tuulta. Heikon coriolis-ilmiön takia pyörremyrskyjä ei esiinny päiväntasaajalla. Näistä syistä trooppisia hirmumyrskyjä voi esiintyä vain välillä 5–30° eteläistä tai pohjoista leveyttä.

Atlantilla ja Intian valtamerellä merivesi on riittävän lämmintä loppukesällä ja alkusyksyllä. Pohjoisella pallonpuoliskolla hirmumyrskyt ajoittuvat elo-lokakuuhun ja eteläisellä helmi-huhtikuuhun. Läntinen Tyynimeri muodostaa maailman suurimman lämpimän meriveden alueen, joten taifuuneja syntyy läpi vuoden.

Trooppinen hirmumyrsky on kääntöpiirien välisen alueen voimakas matalapaine, johon liittyy hirmumyrskyn voimakkuudella puhaltava tuuli. Hurrikaani lähestyy Pohjois-Amerikan rannikkoa.

Täysin kehittyneen trooppisen hirmumyrskyn pilvivallin halkaisija on satoja kilometrejä. Sen keskellä on tyyni ja selkeä pyörremyrskyn silmä. Siinä on myös alhaisin ilmanpaine.

Voimakkaimmat tuulet esiintyvät myrskyn silmää reunustavassa pilvivallissa. 1. asteen hirmumyrskyssä tuulen nopeus ylittää 33 m/s. Kaikkein voimakkaimmissa 5. asteen hirmumyrskyissä keskituulennopeus on yli 70 m/s.

Oheisessa satelliittikuvassa havaitaan, kuinka hurrikaani Katrina iski Pohjois-Amerikan rannikolle, mm. New Orleansin kaupunkiin, elokuussa 2005. Se oli avomerellä yksi voimakkaimmista koskaan havaituista hurrikaaneista.

Lisätietoa 
Pohjoisen pallonpuoliskon trooppisen hirmumyrskyn rakenne. Myrsky voi vapauttaa valtavan energiamäärän.

Trooppisten hirmumyrskyjen kesto on yleensä muutamia vuorokausia. Merialueilla ne liikkuvat pasaatituulten mukana muutamien kymmenien kilometrien tuntinopeudella. Ne laantuvat jouduttuaan mantereelle tai kylmemmän merialueen ylle.

Hurrikaani Lauran syntyminen ja liikkeet
Otis-hurrikaani v. 2023. Osaatko tulkita satelliittikuvia?

Tornadot, trombit ja syöksyvirtaukset

Tornadot ja trombit ovat sama ilmiö. Niissä ukkosrintamaan muodostuu voimakkaita, ylös kohoavia pyörretuulia. Tällaisia ukkosrintamia syntyy varsinkin polaaririntamaan loppukesällä. Tällöin kylmän rintaman rajapinnassa lämpötilaero voi olla poikkeuksellisen suuri. 

Voimakkaimmat tornadot syntyvät Yhdysvaltojen keskilännen tornadokujalla. Alue sijaitsee Appalakkien ja Kalliovuorten välissä Mississippin jokitasangolla. Siellä Meksikonlahdelta tuleva lämmin ja kostea ilmamassa törmää Kanadasta tulevaan kylmään ilmamassaan.

Rajapinnalle syntyy voimakkaita ukonilmoja tornadoineen. Tällä alueella tornadoja syntyy keväästä syksyyn olosuhteiden ollessa otollisia. Tornadoita muodostavia ukkospilviä esiintyy myös trooppisten pyörremyrskyjen yhteydessä. Euroopassa esiintyvistä, heikommista pyörretuulista käytetään nimitystä trombi.

Tornado Yhdysvalloissa

Tornadoissa on mitattu maailman alhaisimmat ilmanpaineet ja voimakkaimmat tuulet. Tuulen nopeus voi olla jopa yli 120 m/s. Ne ovat kuitenkin lyhytkestoisia, sillä ne pysyvät koossa yleensä vain muutamia minuutteja. Poikkeustilanteissa kesto voi kuitenkin olla tunteja. Kärjen halkaisija on muutamasta metristä muutamiin satoihin metreihin, joten tornado on hyvin pienialainen verrattuna trooppiseen hirmumyrskyyn.

Syöksyvirtaus syntyy ukkospilvessä. Voimakas rankkasade saa aikaan pilven sisällä alas suuntautuvan kylmän ilmavirtauksen. Kohdatessaan maanpinnan se kääntyy vaakasuuntaiseksi, jolloin tuulen nopeus voi paikallisesti ylittää hirmumyrskyn rajan muutaman minuutin ajan.

  • Trooppisia hirmumyrskyjä tavataan polaaririntamassa.
  • Trooppiset hirmumyrskyt ovat pyörremyrskyjä.
  • Trooppisten hirmumyrskyjen saapumista rannikolle ei osata ennustaa.
  • Trombeja tavataan Tyynellämerellä.
  • Suomessa esiintyy trombeja.
  • Suomessa tavataan sykloneita eli liikkuvia matalapaineita.
Tornado Yhdysvalloissa

Myrskyjen tuhot ja niihin varautuminen

Kova tuuli katkoo puita ja rikkoo rakenteita. Sähköjohtojen päälle kaatuneet puut voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Tornadot, trombit ja syöksyvirtaukset aiheuttavat paikallista tuhoa, joka aiheuttaa taloudellisia menetyksiä. Osuessaan asutuille alueille voimakkaat tornadot saattavat johtaa myös ihmishenkien menetykseen. Ukkospilvissä syntyy tyypillisesti myös rakeita. Ne lakoonnuttavat peltoja.

Laajat polaaririntaman myrskyt ja trooppiset hirmumyrskyt tuovat mukanaan myös rankkasateita. Sademäärä voi olla jopa satoja millimetrejä, mikä vastaa jopa kuukausien kokonaissademäärää. Tämän seurauksena on tulvia ja maaperän vettymisestä aiheutuvia maanvyöryjä. Näiden aiheuttamat ongelmat ovat usein paljon suurempia kuin tuulituhot.

Tornadon aiheuttamaa tuhoa Yhdysvalloissa

Merialueilla alhainen ilmanpaine nostaa meriveden pintaa pahimmillaan useita metrejä (ks. kuva Filippiineiltä). Korkean aallokon kanssa merivesi nousee matalilla rannoilla kauas sisämaahan turmellen kaivoja, viljelyksiä ja rakenteita. Pääosa pyörremyrskyjen aiheuttamista taloudellisista vahingoista ja ihmisuhreista johtuu kohoavasta merenpinnasta.

Nykyisin voidaan sääsatelliiteilla seurata matalapaineiden kehitystä. Jos ne ovat muodostumassa vaarallisen voimakkaiksi, voidaan myrskyn etenemisalueelle antaa ennakkovaroitus. Suomessa ilmatieteen laitos varoittaa ennakolta tuulesta, korkeasta aallokosta ja kohoavasta merenpinnasta. Samoin menetellään muissakin maissa.

Trooppisten hirmumyrskyjen yhteydessä väestöä voidaan tarvittaessa evakuoida rannikolta sisämaahan. Tuhojen laajuuteen vaikuttaa oleellisesti rakentamisen laatu. Rikkaissa kehittyneissä valtioissa tuhot jäävät vähäisemmiksi kuin köyhemmillä alueilla.

Taifuunin nostattama tulva Filippiineillä

Rakentamalla tulvavalleja voidaan suojata kokonaisia kaupunkeja. Samoin rakennusmääräyksillä voidaan taata rakennusten kestävän kovaakin tuulta. Pahimmat tuhot syntyvät kehittyvien maiden alavilla ranta-alueilla. Esimerkiksi Filippiinit on voimakkaiden taifuunien kulkureitillä.

Tornadoja, trombeja ja syöksyvirtauksia on paljon vaikeampi ennakoida niiden lyhyen keston ja paikallisuuden vuoksi. Yhdysvalloissa tornadovaroitus annetaan heti, kun tornadoja havaitaan. Syöksyvirtaukset ovat vaaraksi lentoliikenteelle. Nykyään lentokentillä on oltava dopplertutkat, joilla syöksyvirtaukset voidaan havaita, ja tarvittaessa lentokenttä suljetaan.

Dopplertutka Milanon lentokentällä Italiassa

Rankkasateet ja niiden aiheuttamat ongelmat

Yhden millimetrin sademäärä tarkoittaa, että yhden neliömetrin pinta-alalle kertyy 1 mm paksuinen vesikerros eli yksi litra vettä.

Suomessa rankkasade luokitellaan sateen keston mukaan seuraavasti:

  • 2,5 mm 5 minuutissa
  • 10 mm 4 tunnissa

Tällaiset sademäärät eivät kuitenkaan ole mitenkään harvinaisia. Rankkasateita esiintyy kaikkialla Suomessa muutaman kerran kesässä.

Suomessa rankkasateita esiintyy muutaman kerran vuodessa.

Suurin Suomessa vuorokauden aikana mitattu sademäärä on lähes 200 mm vuorokaudessa. Tämä vastaa 200 litraa, eli 20 ämpärillistä vettä jokaiselle neliömetrille. Maa ei pysty imemään näin suurta vesimäärää, joten seurauksena on äkkitulva.

Rankkasateet aiheuttavat monia ongelmia. Nopeasti sadevedestä syntynyt virta voi viedä mukanaan jopa ihmisiä ja autoja. Rankkasateen aiheuttamat ongelmat ovat suurimmillaan kaupungeissa ja vuoristoalueilla. Etelä-Aasian monsuunisateet ovat tunnetuimpia säännöllisiä rankkasateita.

Tulvat

Joen tulvimisen syynä on usein äkillinen sään ääri-ilmiö kuten pitkittynyt rankkasade, mutta tulvan aiheuttava vesimassa voi kerääntyä myös vähitellen runsaslumisen talven kuluessa. Meren rannikolla tulva aiheutuu useimmiten rantaa kohti puhaltavasta myrskytuulesta, ja sitä voivat voimistaa syvä matalapaine sekä nousuvesi. Hirmumyrskyt ja maanjäristyksien aiheuttamat tsunamit aiheuttavat rannikoille valtavia tulvia.

Tulvat voivat vallata laajoja alueita. Brisbane, Australia.

Koska valtaosa ihmiskunnasta asuu rannikoilla, tulvat ovat merkittävä uhka.

Runsaiden sateiden aiheuttama jokien tulviminen on yksi yleisimmistä ihmiskuntaa uhkaavista riskeistä. Tulvien uhka ei ole ainakaan pienenemään päin ilmastonmuutoksen edetessä, sillä samalla sateisuus useilla tiheästi asutuilla alueilla lisääntyy. Vuosittain tulvat aiheuttavat valtavat aineelliset vahingot eri puolilla maailmaa eikä ihmishenkien menetyksiltäkään aina vältytä.

Tulvien, kuten muidenkin luonnonriskien kohdalla, suurimmat henkilövahingot aiheutuvat köyhissä kehittyvissä maissa, missä varautuminen on puutteellista, kun taas suurimmat aineelliset vahingot aiheutuvat rikkaissa kehittyneissä maissa.

Kaupunkialueilla tulvia voimistaa se, että iso osa maan pinnasta on päällystetty niin, ettei sadevesi pääse normaalisti imeytymään maahan, jolloin se virtaa nopeasti tulvivaan jokeen. Maaseudulla metsien ja soiden ojitukset nopeuttavat sadeveden virtausta jokiin, jolloin tulvavesi nousee nopeammin korkealle. Erityisesti tulvat uhkaavat alavia tasaisia alueita, joita Suomessa on eniten Pohjanmaalla.

Tarkastele tulvariskejä World Resources Instituten kartoista (valitse jokiin ja rannikkoon liittyvä tulvariski (Riverine flood risk ja Coastal flood risk)).

Keski-Euroopan suurten jokien tulviminen on suuri riski. Mm. heinäkuussa 2021 erityisesti Saksassa ja Belgiassa rankkasateet aiheuttivat suuria tulvia. Itävalta.

Suomessa ja muilla lumisilla alueilla runsaan lumipeitteen kertyminen talvella ja sen nopea sulaminen keväällä aiheuttavat vuosittain tulvia, joita voimistavat jokiin kertyvät jääpadot. Jääpatojen aiheuttamaa tulvan nopeaa nousua voidaan ehkäistä tarkkailemalla jokia jatkuvasti ja räjäyttämällä jääpatoja tarvittaessa.

Tulvia on torjuttu rakentamalla jokiin säännöstelyaltaita ja pengertämällä rantoja. Näin suurinta virtausta voidaan useimmiten hallita. Alajuoksun uoman avaaminen perkaamalla edesauttaa tulvavesien poistumista. Toisaalta uomien perkaaminen nopeuttaa veden virtausta ja tulvien syntymistä. Tulvariskiä lisää erityisesti veden ohjaaminen ojituksilla luontaisten kosteikkojen ohi, sillä kosteikot toimivat tulvapuskurina.

Tärkeää olisi ohjata maankäyttöä pois riskialueilta. Tulviin voidaan varautua parhaiten rakentamalla talot niin korkeille paikoille, että vain erittäin poikkeukselliset tulvat voivat nousta niihin asti. Varoitus nousevasta tulvasta saadaan ajoissa mittaamalla veden virtauksia jokien valuma-alueiden yläosista lähtien sekä hyvillä sääennusteilla. Esimerkiksi Intiassa on kehitetty sähköisiin sensoreihin ja langattomaan tiedonsiirtoon perustuva tulvavaroitusjärjestelmä.

Suomen jokien virtaamatietoja ja tulvaennusteita voi tutkia Vesi.fi-verkkosivuilta, mistä pääsee tutkimaan yksittäisten mitta-asemien tuloksiakin. Tulvien syntyä voidaan ennakoida myös satelliittimittauksin. Tekniikkaa voit katsoa NASA:n videolta.

Jos tulva uhkaa nousta rakennukseen, sitä voidaan yrittää suojella hiekkasäkeillä tai tekemällä kaivinkoneella maavalli rakennuksen ympärille. Jos tulvavesi nousee erittäin paljon ja nopeasti, rakennuksia on mahdotonta pelastaa kastumiselta ja joudutaan keskittymään ihmisten pelastamiseen. Tulvat pilaavat myös puhdasta juomavettä, mikä on erityisen paha kehittyvissä maissa.

Ilmastonmuutoksen myötä myös Suomen kaupunkien ilmasto muuttuu. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa talven sateista tulee vetenä eikä lumena niin kuin olemme tottuneet. Lisäksi sateiden on ennustettu kasvavan Suomessa lähes 8 prosenttia vuoteen 2040 mennessä verrattuna ajanjaksoon 1981–2010. Tämä tulee lisäämään kaupunkitulvien riskejä. 

Lisäksi kaupungistumisen ja tiiviin rakentamisen myötä syntyy hulevesitulvia. Hulevesi on sadevettä, joka johdetaan pois pihoilta ja kaduilta. Sitä syntyy asfaltoiduilla alueilla, koska sadevesi ei pääse imeytymään maakerroksiin, vaan se ohjataan ahtaaseen viemäriverkostoon. Näin suuri osa sadevedestä varsinkin rankkasateiden aikaan ei mahdu viemäreihin, ja syntyy tulvia.

Liikkuvaa kuvaa Kauhajoen v. 2012 tulvan seurauksista taajama-alueella
Hulevesitulvaan voidaan varautua monin tavoin: kuvassa on tulvaniitty.
Hulevesiallas
Suuri hulevesiviemäri

1. Mistä maanosasta video on?

  • Euroopasta
  • Afrikasta
  • Aasiasta

2. Mikä on aiheuttanut tulvan?

  • Tornado
  • Hurrikaani
  • Taifuuni

3. Miksi tällaisten tulvien ennustetaan lisääntyvän?

  • Ilmakehässä on enemmän vesihöyryä kuin aiemmin.
  • Ilmastot ovat lämmenneet → enemmän hirmumyrskyjä.

Muut sään ääri-ilmiöt

Kylmyys ja lumi ovat ongelmia, jos niihin ei ole varauduttu. Tundralla, havumetsävyöhykkeellä ja vuoristoissa ongelmia syntyy vain poikkeustapauksissa kuten lumivyörytilanteissa.

Pahimmat ongelmat syntyvät seuduille, joilla lumisade ja kylmyys ovat harvinaisia kuten Länsi- ja Etelä-Eurooppaan. Näillä alueilla ei ole esimerkiksi tarvittavaa aurauskalustoa ja rakennusten eristykset ovat heikkoja.

Kylmyys lisää energiankulutusta ja voi johtaa vesijohtojen ja viemäreiden jäätymiseen. Kesäinen halla tai yöpakkanen aiheuttaa satotappioita.

Talviset polaaririntaman matalapaineet voivat tuoda mukanaan poikkeuksellisen voimakkaita lumisateita. Niiden aiheuttamat liikenneongelmat ja sähkökatkot voivat hetkellisesti lamauttaa yhteiskunnan. Katoille kertyvä lumikuorma on johtanut Suomessakin rakennusten romahtamisiin.

Vuoristoissa lunta sataa todella paljon, mikä asettaa haasteita teiden auraukselle. Alpit, Sveitsi.

Tropiikissa ja subtropiikissa kuumuuteen on sopeuduttu. Silti poikkeuksellisen korkea lämpötila lisää kaikkialla kuolemantapauksia. Etenkin vanhusten ja pitkäaikaissairaiden lämpöhalvaukset ja sydäninfarktit yleistyvät. Nykyisen ilmastonmuutoksen aiheuttamat hellejaksot tulevat muuttumaan vaarallisen kuumiksi kesä-syyskuussa ainakin Persianlahden seudulla. Helle lisää jäähdytystarvetta, joten sähköverkoston ylikuormittuminen synnyttää sähkökatkoja tropiikin kehittyvissä valtioissa. Helteen raja on Suomessa +25 °C, mutta esimerkiksi Etelä-Euroopassa rajana pidetään +30 °C. Suomessa Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin tukalasta helteestä, jos lämpötila ylittää +30 °C ja yölämpötila pysyy yli +18 °C:ssa.

Kuumuus ja kuivuus on erittäin haasteellinen yhdistelmä ihmiselle. Kuvassa yli +40 °C-asteinen kuuma tuuli puhaltaa ja aurinko paahtaa korventavasti. Death Valley, Kalifornia, USA.

Pitkäkestoinen kuivuus on sään ääri-ilmiöistä haitallisimpia, sillä se johtaa yhteiskunnallisiin ongelmiin. Esimerkiksi veden käyttöä voidaan joutua rajoittamaan. Pahimmillaan sato voi tuhoutua ja karjaa joudutaan hätäteurastamaan. Sahelin alueella kuivuusjaksot ovat synnyttäneet nälänhätää. El Niño -ilmiö aiheuttaa kuivuutta Kaakkois-Aasiassa, Australiassa ja Afrikan itärannikolla.

Kuumuuden ja kuivuuden yhteisvaikutuksesta syntyy maastopaloja. Ne kuuluvat luonnon kiertokulkuun savanneilla ja välimerenilmaston alueilla. Sytyttäjänä toimii salamanisku. Ihmisen vaikutuksesta palot ovat kuitenkin lisääntyneet.

Ruohikkoa ja metsää kulotetaan maan ravinnepitoisuuden lisäämiseksi. Siksi pääosa paloista tapahtuu kehittyvissä maissa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Eukalyptuspuiden istutukset ovat voimistaneet paloja, koska niistä haihtuu eteerisiä öljyjä. Toisaalta palontorjunta on parantunut. Välimeren alueella palojen sammuttamiseen käytetään perinteisen maasta tapahtuvan sammutuksen lisäksi helikoptereita. Palot pyritään myös havaitsemaan aiemmin, jolloin ne on helpompi sammuttaa. Esimerkiksi Suomessa paloja on aiempaa vähemmän ja ne rajoittuvat pienemmille alueille.

Voit katsoa palojen sijaintia maapallolla Modis ja Terra -satelliittien kuvaamina.

Ilmatieteen laitos: Ukkonen (video)

Tammikuun 2025 maastopalot Los Angelesissa tuhosivat tuhansia rakennuksia ja johtivat yli 200 000 ihmisen evakuointiin.
      • aiheuttaa pitkiäkin sateita
      • sykloni
      • pakkasjakso talvella
      • hellejakso
      • usein poutainen sää
      • ilma painuu alaspäin
      • kun maanpinta lämpenee
      1. Vyöhyke, jossa navalta tuleva kylmä ilmamassa törmää hepoasteilta tulevaan lämpimään ilmamassaan
      2. Päiväntasaajalle puhaltavia, pysyviä tuulia
      3. Trooppinen hirmumyrsky Amerikassa
      4. Trooppinen hirmumyrsky Itä-Aasiassa
      5. Pienialainen suuri, hyvin voimakas pyörremyrsky, jossa on suppilonmuotoinen pilvi.
      6. Pieni pyörremyrsky, mm. Suomessa
      7. Ukkospilven voimakas, kylmä ilmavirtaus

      Tiivistelmä

      • Myrskyssä tuulen nopeus on 21–33 m/s.
      • Hirmumyrskyssä tuulen nopeus ylittää 33 m/s.
      • Polaaririntaman myrskyt syntyvät rintaman lämpötilaeron ollessa suuri.
      • Trooppiset hirmumyrskyt saavat energian lämpimästä merivedestä.
      • Tornadot, trombit ja syöksyvirtaukset ovat ukkospilvissä syntyviä pieniä ja lyhytkestoisia, mutta voimakkaita tuulia.
      • Trooppiset himumyrskyt ja tornadot voivat aiheuttaa vahinkoa monin eri tavoin: tuuli ja ukkoset tuhoavat rakennuksia ja voimalinjoja, tulviva vesi ja rankkasateet aiheuttavat vahinkoa (suolaista merivettä pelloille, jätevettä kulkeutuu pois viemäreistä, maanvyöryjä, kosteusvahinkoja jne.).
      • Koska trooppisten hirmumyrskyjen liikkeitä voi seurata satelliittien avulla, niihin voi varautua mm. suojaamalla rakenteita ja siirtymällä sisämaahan. Pitkällä aikavälillä voidaan huomoida hirmumyrskyjen riskejä rakennusten, tulvavallien, teiden ja viemäriverkostojen rakentamisessa.
      • Muita sään ääri-ilmiöitä ovat kovat pakkaset, poikkeukselliset helteet, rankkasateet ja pitkäkestoinen kuivuus.
      Please wait