Chapter 4.1 (Yläkoulun uskonto 8. lk)

Lukuisia suuntauksia ja kirkkokuntia

Suuri kristinusko

Kahdeksannelle luokalle on tullut uusi oppilas, Vietnamista muuttanut buddhalainen poika. Ensimmäinen kuukausi koulussa on lopuillaan. Seurakunnan nuorisopastori on tullut kertomaan rippikoulusta ja jakamaan ilmoittautumislomakkeita. Oppilaat juttelevat innoissaan uudelle pojalle rippikoulusta tulkin avustuksella. Yksi on lähdössä jo viikon kuluttua nuorteniltaan ja toinen haaveilee rippileiristä Roomassa. Uusi poika on ihmeissään. Mikä on rippikoulu? Mikä on kristinusko?

Kristinusko on edelleen maailman suurin uskonto. Se on levittäytynyt lähes jokaiseen maanosaan, ja lähetystyö jatkuu koko ajan. Maallistumisen eli sekularisaation väitetään olevan yleinen ilmiö etenkin länsimaissa, joissa tutkimusten mukaan ihmiset vieraantuvat kristinuskosta yhä enemmän. Tulokset ovat kuitenkin osittain ristiriitaisia, sillä pyhän ja yliluonnollisen kaipuu on tullut entistä tärkeämmäksi monelle nykyihmiselle. Suomessa, kuten muissakin länsimaissa, kirkon jäsenmäärä jatkaa laskuaan, mutta monet toiminnot kuten perhekerhot ja rippikoulu nauttivat yhä suurta suosiota.

Vuosikymmenen alun korona-aikana kirkosta erottiin huomattavasti vähemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona, vaikka koronan seurauksena monilla taloudellinen tila heikkeni.

Kristinusko vakiintui jo Rooman vallan aikaan isoksi ja organisoiduksi uskonnoksi, mutta samalla sen opeista kehkeytyi monia eri kiistoja. Kristinuskosta erosi jo ensimmäisinä vuosisatoina pieniä uskontokuntia kuten gnostilaisuus. 300-luvulla opillisia erimielisyyksiä jouduttiin selvittelemään kirkolliskokouksissa ja kristinuskoon laadittiin uskontunnustuksia.

Kaste on yksi pyhistä toimituksista, sakramenteista.

Uskontunnustukset kertovat pitkälti, mistä kristinuskossa on kyse: uskosta kolmiyhteiseen Jumalaan – Isään, Poikaan ja Pyhään henkeen. Pyhä kirja Raamattu kertoo, kuinka maailma luotiin aluksi hyväksi, mutta ihminen lankesi kiusaukseen ja sai synnin osakseen. Raamatun mukaan Jumala lähetti poikansa Jeesuksen sovittamaan ihmiskunnan synnit ristinkuolemallaan ja avasi samalla ihmisille tien taivaaseen, Jeesukseen uskomalla ja lähimmäistä rakastamalla. Lähimmäinen ei kristinuskossa tarkoita vain itselleen läheisiä ihmisiä, vaan kaikki ihmisiä maailmassa. Jokaisesta, siis kaikkein köyhimmistä ja heikoimmistakin, pitää näin ollen pitää huolta.

Kristinuskossa on yhteisiä perususkomuksia, joiden kautta uskontoa voidaan kutsua kristinuskoksi. Kristinusko ei kuitenkaan ole kaikkialla yhtenäistä, vaan se on historian saatossa jakaantunut lukuisiin erilaisiin kirkkokuntiin ja suuntauksiin. Eroja on mm. kaste- ja ehtoolliskäsityksissä. Nämä ovat sakramentteja eli kirkon pyhiä toimituksia, joita on eri määrä eri suuntauksissa. Luterilaisuudessa niitä on kaksi, kun taas katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa seitsemän.

Kristinuskoksi ei lueta sellaisia suuntauksia, jotka eroavat keskeisiltä opeiltaan kristinuskon peruskäsityksistä. Näitä ovat mm. mormonit ja Jehovan todistajat, vaikka niiden opeissa on mukana joitakin samankaltaisia ajatuksia kuin kristinuskossa.

  • Kristinusko on maailman suurin uskonto.
  • Sekularisaatiolla tarkoitetaan uskonnon merkityksen kasvamista ihmisten elämässä.
  • Kristinusko on noin 2 000 vuotta vanha uskonto.
  • Kristinuskossa on monta erilaista suuntausta.
  • Sakramentit ovat kirkon pyhiä toimituksia.
Kristinuskoon kuuluu nykypäivänä lukuisia eri suuntauksia ja kirkkokuntia. Myös kirkkojen arkkitehtuuri vaihtelee tämän takia huomattavasti. Miltä tuntuisi seurata jumalanpalvelusta lumikirkossa Saksan Alpeilla?

Eroja eri ilmansuunnissa

Kristinuskon historian sanotaan olleen jakaantumisen historiaa. Idän ortodoksinen kirkko ja lännen katolinen kirkko jakaantuivat Rooman luhistuttua, ja lopullinen ero muodostui vuonna 1054.

Katolinen kirkko hallitsi keskiajalla Eurooppaa, kunnes 1500-luvulla reformaatiot halusivat riisua sen Raamattuun kuulumattomista aineksista. 

Reformaation myötä katolisesta kirkosta muodostui monia protestanttisia suuntauksia etenkin pohjoiseen Eurooppaan. Katolinen kirkko pysyi kuitenkin suurimpana kristillisenä kirkkokuntana, jolla on edelleen yli miljardi jäsentä kahdesta miljardista kristitystä. Katolilaisuutta on enimmäkseen Etelä-Amerikassa sekä Etelä-Euroopassa.

Pohjoismaat ovat edelleenkin uskonnoltaan luterilaisia kristittyjä reformoija Martti Lutherin nimen mukaisesti. Suomessa suurin kirkkokunta on evankelis-luterilainen kirkko, johon kuuluu vielä noin 60 %:a kaikista suomalaisista.

Eteläisellä pallonpuoliskolla on paljon katolilaisuutta mutta myös vapaita kristillisiä suuntauksia, joiden mukaan isot valtiolliset kirkkokunnat ovat liian jähmeitä, eivätkä edusta aina Raamatun mukaista kristillisyyttä. Euroopassa kristinuskon jäsenmäärä on hieman laskusuunnassa, mutta Euroopan ulkopuolella etenkin Afrikassa kristinusko kasvaa voimakkaasti.

Vapaat suuntaukset ovat vahvasti edustettuna mm. Etelä-Amerikassa, missä kristinusko on hyvin elävää ja karismaattista. Kuvassa Rio De Janeiron Kristus-patsas.

a) Ortodoksinen kirkko

  • syntyi uskonpuhdistuksen seurauksena.
  • on suurin kristillinen suuntaus esimerkiksi Venäjällä.
  • jakautui evankelis-luterilaisesta kirkosta 1000-luvulla.

b) Reformaatio

  • tapahtui 1200-luvulla.
  • johti uusien kristinuskon suuntausten syntyyn.
  • vähensi kristinuskon suosiota.

c) Suomen suurin kristillinen kirkko on

  • katolinen kirkko.
  • ortodoksinen kirkko.
  • evankelis-luterilainen kirkko.

Yhdysvallat oma lukunsa

Pohjois-Amerikan itärannikolle muutti 1600-luvulla Euroopasta paljon siirtolaisia, jotka toivat mukanaan oman uskontonsa alueelle. Kristinuskosta tuli Yhdysvaltojen hallitseva uskonto, mutta se on jakaantunut moniin eri suuntauksiin.

Pohjois-Amerikan suurimpia kristillisiä ryhmiä ovat protestantit, joita on yli 200 miljoonaa. Protestantit koostuvat eri painotuksia erottavista suuntauksista. Näitä ovat mm. helluntalaisuus, luterilaisuus, anglikaanisuus ja vapaa kirkko. Katolilaisia Pohjois-Amerikassa on yli 70 miljoonaa. Joissakin vapaan suuntauksen kirkoissa meno saattaa olla yhtä vauhdikasta ja äänekästä kuin esimerkiksi urheilutapahtumissa. Katolisessa kirkossa taas jumalanpalvelukset ovat hyvin perinteisiä ja hillittyjä. Kuoroesitykset sen sijaan voivat olla monissa eri kirkkokunnassa hyvinkin mahtipontisia.

Yhdysvalloissa kirkkotapahtumatkin ovat suuria.

Maallistuminen näkyy ilmiönä myös Pohjois-Amerikassa, mutta kirkossa kävijöiden määrä on silti erittäin suuri verrattuna enemmistöön Euroopan maista. Myös presidentti ja ylin hallinto viittaa jo kielenkäytössä usein jumalaan tai rukouksiin, mikä Suomessa ei ole tavallista. Yhdysvaltain 20 dollarin seteli kertoo myös kristinuskon vahvasta vaikutuksesta, kun mukana on teksti "In God we trust". Sama teksti on kirjoitettuna Yhydsvaltain perustuslakiin ja maan virallinen motto siitä tuli toisen maailmansodan jälkeen 1956, kun kylmän sodan aikana maa halusi erottatua ateistisesta Neuvostoliitosta.

Maailmanlaajuisesti kristinusko on nousussa eniten Aasiassa ja Afrikassa. Tosin monissa paikoissa se on joutunut rankkojen vainojen kohteeksi mm. äärimuslimiryhmien terroritekojen vuoksi. Ja vaikka kristinuskon nousua vielä tapahtuukin, ennustetaan islaminuskon nousevan vielä joskus maailman suurimmaksi uskonnoksi. Tämä johtuu siitä, että maailman väkimäärä kasvaa nopeiten kehitysmaissa, joissa muslimien osuus on prosentuaalisesti suurinta. Kristinusko pitänee kuitenkin pintansa vielä seuraavat vuosikymmenet.

Kristinuskon asema näkyy Yhdysvaltain 20 dollarin setelin tekstissä.
  • evankelis-luterilainen kirkko
  • Jehovan todistajat
  • Raamattu
  • sakramentti
  • uskontunnustus

  Rukous tai sanat, joilla ihminen tunnustaa hyväksyvänsä edustamansa uskonnon sisällön.

  Kristillisen kirkon pyhä toimitus

  Kristinuskon pyhä kirja

  Suomen suurin kristillinen suuntaus, johon kuuluu noin 66 % suomalaisista.

  Kristinuskon kanssa samoja piirteitä omaava mutta siitä erillinen uskonnollinen liike

Tiivistelmä

  • Kristinusko on levinnyt kaikkiin maanosiin ja on maailman suurin uskonto.
  • Kristinuskoon liittyy maallistumista mutta myös herännäisyyttä, jolloin uskonto vetoaa vahvasti ihmisiin.
  • Kristinusko on jakaantunut moniin eri suuntauksiin ja kirkkokuntiin.
Please wait